DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy ma reggeli döbbenetes hírrel kell kezdenem: az Átlátszó számolt be róla, hogy helyi lakosok jelzése nyomán a Greenpeace méréseket végzett Salgótarjánban, és a megállapításaik szerint veszélyes, mérgező, rákkeltő anyaggal szennyezett víz folyt ki egy cég, az Éltex Kft. telephelyéről a Salgó-patakba. A Greenpeace tájékoztatása szerint a vízben rákkeltő, DNS-károsító szert mutattak ki, és egyébként más olyan, súlyosan mérgező anyagokat is kimutattak jelentős koncentrációban, amelyek hosszú távú károkat tudnak okozni, és egyébként az arzénnek a koncentrációja is magasabb volt a határértéknél. Az ügyben természetesen feljelentést teszünk. Az említett cég már több esetben, többször kapott bírságot akkumulátorhulladékok szabálytalan kezelése miatt.

Láthatjuk, hogy Magyarországon az akkumulátorhulladékokkal kapcsolatban mennyi botrányt láthattunk már, robbanásokat, tűzeseteket, folyamatos jogsértést láthatunk az ezzel a feldolgozással foglalkozó cégeknél, és tudjuk azt, hogy a Szijjártó Péter által vezetett, irányított akkumulátorstratégia értelmében robbanásszerűen fog növekedni a veszélyes akkumulátorhulladékoknak a mennyisége Magyarországon.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ezek az akkumulátorhulladékkal foglalkozó cégek nagyon sok esetben veszélyeztetik a települések egészséges környezetét, sokszor szennyezik a vízbázisokat, a vízkincsünket, és nagyon sokszor kimutatták a hatóságok is, hogy veszélybe sodorják a munkavállalókat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor lesz ennek vége? Mikor dönt végre a kormány olyan lépésekről, amelyekkel megálljt lehet parancsolni az ilyen döbbenetes eseteknek? Ki vállalja a kormányon belül a felelősséget az ilyen esetekért? Mikor fejezik be a titkosítást, a titkolózást? Ugye, Szijjártó miniszter úr személyesen ígérte meg, hogy az akkumulátorhulladékokkal kapcsolatos legalapvetőbb kérdésekre választ adnak  erre mikor kerül sor? És támogatjáke végre az ilyen döbbenetes esetek után azokat a szigorító javaslatokat, amelyeket az LMP-frakció már sokadik alkalommal nyújtott be, és egyébként holnap is tárgyal ilyeneket a Fenntartható Fejlődés Bizottsága? Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage