TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az én beszédemben kicsit több szám lesz, mint Rétvári Bence államtitkár úréban, de azt gondolom, ez természetes.

Magyarország fejlődésének alapja az erős társadalom, ezért a családok megerősítése nemzetstratégiai cél. Jól jelzi a kormány családok védelme melletti elkötelezettségét, hogy a családpolitikára fordított kiadások 2010-hez képest 2024-ben több mint háromszorosukra, 966,5 milliárd forintról 3307 milliárd forintra emelkedtek. Ebben a közel másfél évtizedben számos támogatással, kedvezménnyel segítettük a családok boldogulását.

Engedjék meg, hogy ezek közül kiemeljek néhányat! A családok lakáshoz jutásának segítése érdekében a kormány elindította az otthonteremtési programot. Ennek a legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK. A CSOK 2015. július 1-je óta rendkívül népszerű. 2024. február végéig 266 ezer 600 család kérelmét fogadták be, mintegy 841,4 milliárd forint összegben. 2024-ben újabb intézkedések léptek életbe, hiszen elindítottuk a CSOK Pluszt, amelyet a magyar családok új otthon építésére vagy vásárlására, illetve lakásbővítésre használhatnak fel. A rendkívül kedvező, legfeljebb 3 százalékos hitel összege akár az 50 millió forintot is elérheti. Emellett megemeltük a falusi CSOK és a babaváró kölcsön összegét is.

A kormány kezdeményezésére valósult meg az otthonfelújítási támogatás, a kedvezményes lakásáfa, a támogatott családok pedig illetékmentességet élvezhettek. Számos gyermekgondozási támogatás, kedvezmény feltételeit tettük még kedvezőbbé, így például lehetővé tettük a keresőtevékenység folytatását a gyermekgondozási díj mellett. Megemeltük a csecsemőgondozási díj összegét a korábbi kereset 70 százalékáról annak 100 százalékára. 2019-ben pedig bevezetésre került a babaváró támogatás.

A gyermekek támogatását szolgálta a 2013. évtől átalakított gyermekétkeztetés finanszírozási rendszere: amíg 2010-ben az intézményi és szünidei gyermekétkeztetésre a költségvetés 32,2 milliárd forint támogatást biztosított, addig 2024-ben ez az összeg már elérte a 105,8 milliárd forintot.

Szó volt már a bölcsődei férőhelyek számáról is. Meg kell említenem, hogy 2010-2023 között közel duplájára nőtt, 32 ezerről 60 ezerre a bölcsődei férőhelyek száma. Az elmúlt 13 évben a fejlesztéseknek köszönhetően a kisgyermekes családok számára több mint 770 településen vált elérhetővé lakóhelyükön a bölcsődei szolgáltatás, ahol korábban nem működött bölcsődei ellátás. A gyermeknevelési juttatások és a bölcsődei ellátás kapacitásának növelése nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 25-49 év közötti nők foglalkoztatási rátája jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: 2009-ben ez 74,4 százalék volt, 2022-ben már 84,6 százalék.

Megerősítettük a családi adórendszert is. Az adórendszer Európa egyik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsát alkalmazza, ez 15 százalék, valamint jelentős családi, adó- és járulékkedvezményt is biztosít.

A nők megbecsülése érdekében tett intézkedések közül kiemelendő, hogy a négy- és többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, és személyijövedelemadó-mentességet kapnak azok a 30 év alatti nők is, akik gyermeket vállalnak.

Végezetül megemlíteném, hogy a kormány támogatta a gyermekek táboroztatását is. Megvalósult a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborok infrastrukturális fejlesztése. 2022-ben 180 ezren vettek részt az Erzsébet-táborok programjain; ehhez közel 6 milliárd forint támogatást biztosított a kormány.

Az általam elmondottak mindössze egy rövid áttekintést adnak a kormány családpolitikájáról; a felsoroltakon kívül is számos további program, támogatás segíti a gyermeket nevelő családokat. Ezt a munkát folytatjuk a jövőben is.

A parlamentnek jó munkát kívánok a mai napra! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage