KUNHALMI ÁGNES (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ott folytatnám, ahol Arató képviselőtársam abbahagyta. Bizony, tudjuk mindannyian, hogy e rendkívüli politikai vitanap megtartására nem véletlenül most került sor. A mostani ellenzéki kezdeményezés közvetlen oka az volt, hogy egy pedofil bűnöző bűnsegédje  noha elvileg elnyerte méltó büntetését  politikai okokból kegyelmet kapott. Az ok mellett a következmények is ismeretesek: két, rendkívül magas pozícióban lévő politikus  az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök is , miután eleget tett egy megalapozatlan és erkölcstelen politikai akaratnak, tisztségéből távozni kényszerült.

Tudjuk azonban jól, hogy nem csak ők voltak felelősek e politikai döntésért. Közismert, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori minisztere, Balog Zoltán e kegyelmi döntés kezdeményezője volt. Az azonban most sem ismert világosan mindenki előtt, hogy rajta kívül másokat is terhele közvetlen politikai felelősség. Nem véletlenül kezdeményezte az MSZP az eset kirobbanása után egy vizsgálóbizottság felállítását, amelyet a miniszterelnök, bár megígért e Ház falai között, hogy áll minden vizsgálat elé…  majd a bizottsági ülésen leszavaztatta ennek felállítását.

Azt hiszem, hogy fél a miniszterelnök, hogy kiderül az igazság. Hiszen nyilvánvaló, hogy a rendszer működéséért végső soron és megkérőjelezhetetlenül a miniszterelnök felelős. A lényeg ugyanis az, hogy a döntéshozók, az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök is úgy vélhették, és vélik most is az ebben a rendszerben tevékenykedők, azt kiszolgálók, hogy mindig magának a miniszterelnöknek az akarata áll a döntések hátterében, és ez alapján hozzák meg ők is a döntéseiket.

E kegyelmi ügy egyértelműen rámutat arra is, mennyire képmutató és hamis a Fidesz-kormány családbarátnak hazudott politikája. Öt éven keresztül, ’11-től ’16-ig ugyanis hagyták, hogy a közismerten pedofil igazgató tovább folytathassa visszataszító szexuális bűncselekményeit, és csak az egyik áldozat öngyilkossága után kényszerült a hatalom arra, hogy eljárjon V. János igazgató és bűnsegédje, K. Endre igazgatóhelyettes ellen.

A bicskei pedofilügy azonban nem elszigetelt eset. Az azóta nyilvánosságra kerültek alapján látjuk, hogy más gyermekotthonok esetében is felmerültek szexuális abúzusok. Ezen túlmenően a gyermekintézményekben rendkívül gyakoriak az egyéb bántalmazások is.

A Fidesz-kormány családpolitikáját azonban nemcsak a gyermekintézményeken belüli bántalmazások és szexuális abúzusok leplezik le. Ha megnézzük a 47/2007., Arató úr által is említett gyermekvédelmi országgyűlési határozatban megfogalmazott célokat, láthatjuk, hogy azok minden kormányzati propaganda ellenére a Fidesz kormányra kerülése óta, 2010 óta sajnos nem érvényesülnek.

E célokból kettőt emelnék ki én is. Az egyik az, hogy a gyermekvállalás az egész társadalom számára érték, a gyermek felnevelése olyan költségeket és áldozatvállalást jelent mindenkinek, amely anyagi és erkölcsi elismerést érdemel. Na, ehhez képest a kormány a GDP mindössze 2 százalékát fordítja a gyermekekre. ’11-ben 2,7 százalék volt, és szerintünk most már 3-3,5 százalékra kellene ezt felemelni. Tehát azóta ezt csökkentették.

A másik kiemelt cél, hogy az eltérő helyzetű társadalmi csoportok, valamint a különböző generációk közötti szolidaritás érvényesüljön a gyermekek jövőjének biztosításában. E cél megvalósítását a minden gyermekre azonos mértékben kiterjedő családi pótlék intézménye biztosítaná, melynek összege, mint közismert, 15 éve változatlan.

Jól mutatja a Fidesz politikájának lényegét, hogy a Törvényalkotási Bizottság ülésén annak elnöke, Hende Csaba nemrég úgy érvelt a családi pótlék 100 százalékos emelésére irányuló javaslatunkkal szemben, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék. Hát, ez az állítás, azt gondolom, elfogadhatatlan és tarthatatlan is, ugyanis a gyermekeket sújtaná szüleik társadalmi helyzete miatt, mintha a pici gyermekek felelősek lennének azért, hogy szüleik munkanélküliek.

Továbbá a bizottsági elnök úr eltekint attól is, hogy a családi pótlék nem szociális segély, hanem az az állam feladatvállalása, kötelezettsége a gyermeknevelés terén. E megközelítés egyben világosan jelzi a kormány ókonzervatív társadalompolitikájának lényegét is: aki szegény, hátrányos helyzetű, az maradjon is az, ne számítson az állam támogatására. Kétségtelen, hogy Hende Csaba kivételesen nem beszélt mellé, őszintén vállalta ezt az elfogadhatatlan fideszes álláspontot.

És végezetül: az OKA, az Országos Közös Akarat civil szervezet, akik jelenleg is a Parlament előtt vannak, a többi párttal közösen, úgy velük, úgy velünk, MSZP-sekkel is elfogadtunk egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyet be is nyújtottunk, és azt gondoljuk végső soron mind együtt, hogy nemzeti minimumban kell megállapodnunk minden Magyarországon élő kisgyermek érdekében.

Közös alapvetésünk, hogy a gyermeki jogok oszthatatlanok, és minden gyermeket megilletnek. Minden gyermeket: gazdagot és szegényt is, tisztelt kormány! A gyermekjólét és a gyermekvédelem területén ezért közösen azonnali és hosszabb távú javaslatokat fogalmaztunk meg, de az MSZP úgy gondolja a társaimmal együtt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

A többiről a vezérszónoki felszólalásomban. Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

(15.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage