DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves munkánkat figyelő Munkatársak! 2007. május 31e volt az a nap, amikor itt a magyar parlamentben a Gyurcsány-kormány előterjesztésére megszavaztuk a nemzeti stratégiát, amelynek az volt a címe, hogy „Legyen jobb a gyermekeknek!” Arató Gergely képviselőtársammal egyetértve én is azt erősíteném meg, hogy ez egy ritka olyan pillanat volt, amikor pártokon felül döntöttek a politikusok és az országgyűlési képviselők, és a napi pártpolitikán túl a legfontosabb tényleg a gyermekek, illetve a családok érdeke volt.

A Fidesz-KDNP-szövetség 2007-ben úgy támogatta ezt a nemzeti stratégiát, ezt a javaslatot, hogy egy nagyon nehéz belpolitikai helyzet után voltunk, amikor is még nem telt el egy év azután, hogy 2006-ban a Gyurcsány-kormány lovasrohamot vezényelt a saját magyar állampolgárai ellen, ugye, október 23-án, és nem telt még el egy év azután, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök bevallotta, hogy hazudott reggel, este, éjjel.

(15.50)

Ez egy nagyon nagy társadalmi felzúdulást keltett, mondom, nem telt még el egy év, ennek ellenére a Fidesz és a KDNP túltette magát ezen akkor, amikor a gyermekek érdekéről volt szó.

2007 és 2010 között, amikor a Gyurcsány-kormány már sokat tehetett volna a törvények, tehát a normaszövegek szintjén a gyermekek érdekében és a családok érdekében, azért emlékezzünk vissza, és a mai vitanapon szerintem mondunk is ebből példákat, hogy pontosan az ellenkezőjét cselekedte annak, mint ami ebben a nemzeti stratégiában szerepelt. Ezzel tulajdonképpen ebben a három évben kristálytisztán bizonyította a mostani, baloldali ellenzék, hogy amit ebben a nemzeti stratégiában leírtak, az számukra csak egy üres fecsegés, számukra csak egy ígérgetés volt, pont az ellenkezőjét cselekedték.

Én a mai vezérszónoki hozzászólásomban elsősorban a Fidesz-KDNP-szövetség értékrendjéről szeretnék beszélni, hiszen mégiscsak egy értékrendből lehet levezetni azt, hogy itt a parlamentben milyen törvények születnek, hogy néznek ki a normaszövegek, mégiscsak  a jogvégzetteknek mondom  úgy tanultuk, hogy a természeti törvényekből kell a pozitív jogot megalkotni, tehát ami számunkra értékes, azt kell itt a törvényekbe belefoglalni.

Ennek érdekében feltétlenül szeretnék idézni az Alaptörvényből, amit 2010 után nem sokkal fogadott el a Fidesz és a KDNP. Magyarország Alaptörvénye az alábbiakat rögzíti:

„Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.”

„Magyarország támogatja a gyermekvállalást.”

„Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.”

„Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

„A szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést.”

„A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. E kötelezettség magában foglalja gyermekük taníttatását.”

(Dr. Vadai Ágnest a jegyzői székben Berki Sándor váltja fel.)

Ezek az értékek, amelyeket az Alaptörvénybe foglaltunk, és most akkor szeretnék az értékrenden alapulva a 2010 óta elfogadott törvényekről beszélni.

Akkor, amikor azt vizsgáljuk, hogy legyen több gyermek Magyarországon, hogyan tudnánk ezt elősegíteni, támogatni, és hogy egy gyermek vállalása ne jelentsen egyet a szegénység vállalásával, akkor az első, ami válaszként adódik, hogy a fiatal párok először szeretnének otthont teremteni maguknak, és utána vállalják az első gyermeket. Ezért 2010 után az Orbán-kormány első intézkedései között volt, hogy támogassa az otthonteremtést, de ezt megelőzően még foglalkoznunk kellett azzal a devizacsapdával, amelybe a baloldali kormányok kergették bele a családokat.

Az első intézkedéseink következtében több mint 155 ezer embernek teremtettük meg azt a lehetőséget, hogy megvédjék az otthonaikat. Ezután az otthonteremtés -mint az egyik legfontosabb feladat  kapcsán bevezettük a CSOK-ot, a CSOK Pluszt. 233 ezer család vette igénybe a CSOK-ot. Ha ezt költségvetési szinten nézzük meg, 754 milliárd forintot költöttünk arra, hogy támogassuk a fiatalok otthonteremtését, és bevezettük egyébként a kamatstopot is, amikor arra volt szükség.

Gyakorlatilag itt minden egyes ilyen intézkedés vagy törvény ismertetésénél feltehetném azt a kérdést, amit Arató képviselőtársam mondott, hogy ők azért nem tudtak egyetlen benyújtott törvényt sem támogatni, mert mindig volt benne valami, nem is tudom, valami egészen csúnya szót mondott, nem tudtam megjegyezni, valami borzasztó. Szerintem bőven lehet találni olyan törvényjavaslatot, amit önök jó szívvel is támogathattak volna. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Remélem, hogy a jövőben ez változni fog. (Arató Gergely: Konkrétan melyiket?  Hollik István: Például Btk.-módosítást!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Például, igen, egy büntetőtörvénykönyv-módosítást.

Nézzük, hogy a gyermekek vállalását, nevelését, ha költséggel jár, hogyan próbáltuk mi a törvények szintjén segíteni, elismerni ezeket a költségeket. Az adórendszerbe való beépítésről Rétvári Bence miniszterhelyettes úr már beszélt. Mi ezt egy nagyon jó eszköznek tartjuk, hogy a gyermekvállalás költségeit eleve ott hagyjuk a családoknál. Itt csak mondom, hogy a kisebb jövedelemmel rendelkező családoknál nemcsak az adóból lehetett jóváírni ezeket a költségeket, hanem a járulékból is.

A gyes és a gyed egy nagyon fontos eszköze annak, hogy támogassuk a gyermekvállalást és -nevelést. Itt szeretnék emlékeztetni arra, hogy kiterjesztettük, tehát az édesapa és a nagyszülők is igénybe vehetik ezeket a támogatásokat. Én egyébként nagyon fontosnak érzem azt is, hogy a fiatalok minél előbb tudjanak gyermeket vállalni, itt a felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló, gyermeket vállaló nők számára is elismertettünk nagyon sok mindent. Szerintem ezt is nyugodtan lehetett volna támogatni. Munka mellett is igénybe lehet venni egyébként a gyedet.

Ha szegényebb gyermekekről beszélünk, akkor nagyon fontos megemlíteni a közétkeztetést és az ingyenes tankönyvet. A közétkeztetésről is beszélt Rétvári miniszter úr, egyébként ma több mint egymillió gyermek étkezik ingyen, és az elsőtől a 12. évfolyamig térítésmentesen jár a tankönyv.

A gyermekvédelemről érdemes  a konkrét, szűkebben vett gyermekvédelemről  a továbbiakban majd részletesebben is beszélni. Itt azért kiemelném a büntetési tételeknek a megemelését, a súlyosabb bűncselekmények elévülésének eltörlését, a pedofil-nyilvántartást, a jelzőrendszerben részt vevők nevének zártan kezelését, erről is szeretnék majd később részletesebben beszélni. Nagyon fontos rész volt a büntető törvénykönyvben a foglalkozástól eltiltás szabályozása.

A gyermekszegénység megoldásának egyik fő eszköze a munkahelyteremtés. Itt az Orbán-kormány 2010 óta több mint egymillió új munkahelyet teremtett.

A végén hadd említsem meg, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány politikáját mindig az jellemezte, hogy amit vállalt, azt teljesíti. Tettük ezt például a költségvetésekben is, annak ellenére, hogy nagyon súlyos migráció sújtja a kontinenst, itt volt a nyakunkon az energiaválság, itt volt a nyakunkon a borzalmas és rettenetes Covid, és most itt van a borzalmas és rettenetes háború veszélye.

Hosszan fogjuk tehát sorolni, hogy milyen intézkedéseket terjesztettünk (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a parlament elé, mi pedig kíváncsiak vagyunk, hogy mit sikerült ezek közül az ellenzéknek megszavazni. Köszönöm szépen. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bizony!  Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage