HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Érdeklődéssel hallgattam a DK vezérszónokát, aki számos javaslatot és kritikát fogalmazott meg az elmúlt 13 év kormányzásával kapcsolatban, már ami a fiatalokat és a gyermekeket illeti.

(16.10)

Én azért felhívnám arra Gy. Németh Erzsébet képviselő asszony figyelmét, hogy ön úgy kritizál, hogy amikor önök kormányoztak, akkor az égegyadta világon semmit nem tettek azért, hogy a gyermekeknek jobb legyen. Önök összesen két dolgot kínáltak a gyermekeknek, illetve a gyermekeket nevelő fiatal családoknak: reménytelenséget és kilátástalanságot. Ez volt az önök ajánlata a gyermekeknek.

Milyen jövőkép áll rendelkezésre egy fiatalnak vagy egy fiatal családosnak egy olyan országban, amely kénytelen behívni az IMF-et? Ez annak is a beismerése, hogy önök valójában olyan katasztrofálisan kormányoztak, hogy csődbe vitték a magyar államot. (Varga Zoltán: Ma technikai csőd van az országban! Hát miről beszélünk?) Milyen kilátások vannak egy olyan országban, amely csődben van, nem tud fizetni nyugdíjat, ha nem jön az IMF és nem ad segélyt?

Az önök idejében 10 százalékos volt a munkanélküliség. Ha egy fiatal becsülettel elvégezte az iskoláit  a főiskolát, az egyetemet , ennek ellenére nem biztos, hogy talált munkát, mert akkor sorban álltak egy-egy munkahelyért, mert az önök kudarcos kormányzásának köszönhetően megszűnt 200 ezer munkahely.

De kérdezhetném azt is, ha már itt tartunk, hogy amikor önök kormányoztak, akkor volte a 25 év alattiak számára személyijövedelemadó-mentesség? Nem, képviselő asszony, nem volt. Amikor önök kormányoztak, volte családi adókedvezmény, ami akár havi 20, 40 vagy 100 ezer forinttal támogatja az egy-, kettő- vagy háromgyermekes családokat? Nem, képviselő asszony, nem volt ilyen lehetőség. Amikor önök kormányoztak, akkor volte otthonteremtési támogatás, amellyel segíteni tudták volna azokat a családokat, akik gyermeket akarnak vállalni, vagy már van gyermekük és egy másik, nagyobb otthont szeretnének maguknak? Nem, képviselő asszony, nem volt egyetlen ilyen sem. Ami volt, az első Orbán-kormány által megalapított otthonteremtési támogatás, például kamattámogatott hitel, azt önök mind megszüntették.

S mi volt a válasz az ezzel kapcsolatos kritikákra? Mit üzent Gyurcsány Ferenc, az önök miniszterelnök-jelöltje a fiataloknak sértődötten? Hát azt, hogy el lehet innen menni! (Gy. Németh Erzsébet: Ezt nem erre mondta. Ezt egyébként is a cégeknek mondta!) El lehet innen menni Magyarországról. Ezt mondta Gyurcsány Ferenc. (Varga Zoltán: Ne beszélj már hülyeségeket!) Ez volt az önök ajánlata a fiatalok számára. Tehát azt gondolom, hogy óvatosan kéne önöknek kritizálni, mert amikor lehetőségük volt, semmit nem tettek.

De nemcsak mi mondjuk, hogy semmit nem tettek, hanem a Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mutatják, hogy semmit nem tettek. Egyébként 2009-ben az Arató képviselő úr által hivatkozott Ferge Zsuzsa is egyértelművé tette, hogy romlott a helyzet. Az előttünk fekvő stratégia elkészítése és 2010 között romlott a helyzet, tehát önök semmit nem tettek, csak rontottak a helyzeten.

Ezzel szemben mit tettünk mi annak érdekében, hogy a gyerekeknek tényleg jobb legyen Magyarországon és legyen jövőkép? Kövessük végig egy gyermek életútját! Segítünke azoknak a családoknak, ahol például az édesanya hamar vissza szeretne menni a munkaerőpiacra, mert dolgozni szeretne, és így akarja összehangolni a gyermeknevelést és a karriert? Igen, segítünk azzal, hogy bővítettük a bölcsődei férőhelyek számát, s felújítottuk és bővítettük az óvodai férőhelyeket is. Az önök kormányzásával ellentétben ma egy gyermek nem éhezhet, hiszen ha jár iskolába  márpedig minden gyermek jár iskolába , akkor van étkezés, ráadásul, ahogy azt államtitkár úr is elmondta, tízből nyolc gyermek ma ingyen étkezhet. Az önök idejében ilyen nem volt. Egyébként jól mutatják a számok, hogy amikor önök kormányoztak, akkor gyermekétkeztetésre mindösszesen 31 milliárdot fordítottak, 2024-ben ez az összeg 106 milliárd forint. Tehát több mint háromszor annyit költ a Fidesz-KDNP-kormány gyermekétkeztetésre, mint amennyit önök fordítottak erre.

Aztán menjünk tovább. A gyermek bekerül az iskolába. Amikor önök kormányoztak, a minimálbér 73 500 forint volt, ennek ellenére nagyon sok család kénytelen volt a tankönyvekre súlyos tízezer forintokat kifizetni. Ma pedig szinte minden család ingyen kapja a tankönyveket.

Arról már nem is beszélünk, ha megyünk tovább az időben, hogy a felsőoktatással kapcsolatban önök mit csináltak. Amikor kormányoztak, a Horn-kormány idejében is, aztán meg a Gyurcsány-Bajnai-kormány idejében is mindig be akarták vezetni a tandíjat. A tandíjat önök akarták bevezetni, és mindig a Fidesz-KDNP szüntette meg.

Azt is sajnálattal vesszük, hogy az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján nem voltak hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy modellváltáson essen át a felsőoktatás, amelynek az eredményei most látszódnak. A gyermekek, a fiatalok, akik ma egyetemre járhatnak, ma már egy versenyképesebb tudást szerezhetnek. Önök semmiben nem segítettek a fiataloknak, ellentétben a Fidesz-KDNP-kormánnyal, hogy nyelvvizsgát tudjanak szerezni.

De menjünk tovább. Ha valaki elvégzi az iskoláit és munkát szeretne vállalni. Ahogy az előbb is említettem, hiába végeztek, lehet, hogy az önök idejében még nem kaptak munkát, mert 10 százalékos volt a munkanélküliség, tehát akkor a munkavállalók álltak sorba egy-egy munkahelyért. Ma fordított a helyzet: ha van egy szakképzett, frissen végzett munkavállaló, azért a munkáltatók állnak sorba és kínálnak neki állásokat, ő választhat, hogy melyiket szeretné elfogadni. Ma ilyen világot élünk. S ahogy önök is pontosan tudják, több olyan területe van ma a magyar gazdaságnak, ahol a munkaerőhiány a legnagyobb probléma.

Itt van a 25 év alattiak szja-mentessége. Ezt is a Fidesz-KDNP-kormány vezette be, pontosan annak érdekében, hogy ha egy fiatal elkezd dolgozni és saját lábra áll, esetleg már el szeretne költözni a szüleitől, akkor ebben tudjon neki segíteni azzal a kormány, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Sajnálom, hogy ezt sem támogatták. Arról ne is beszéljünk, hogy Magyarországon van az egyik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcs, 15 százalék. Amikor önök kormányoztak, akkor 18 és 36 százalékkal kellett adózniuk a magyar embereknek és a magyar fiataloknak.

De menjünk tovább! Egy fiatal elvégezte az iskoláit, már munkahelye is van, de szeretne családot alapítani. Mit tettek önök ezekért a fiatalokért, fiatal családosokért? Semmit! Semmit nem tettek. Csak nehezítettek az életükön. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány számos családtámogatási kedvezményt, otthonteremtési támogatást vezetett be  CSOK, falusi CSOK, CSOK Plusz, korábban volt babaváró támogatás, autóvásárlási kedvezmény , és folyamatosan gondolkodik a Fidesz-KDNP-kormány azon, hogy hogyan lehetne további segítséget nyújtani a fiatalok számára.

Azt gondolom, ha ma egy fiatal szeretne dolgozni, az tud dolgozni, ha szeretne gyermeket vállalni, szeretne családot alapítani, ezt ma sokkal könnyebb megtennie, mint akkor, amikor önök kormányoztak. Magyarország ma egy olyan ország, ahol van perspektíva egy fiatal családos számára. S ami a legfontosabb, hogy Magyarország egy biztonságos ország, és Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely törekszik arra ebben a nehéz világpolitikai, rendkívül feszült világpolitikai helyzetben, hogy Magyarország a béke szigete maradjon, kimaradjunk mindenfajta háborús konfliktusból, mert ez a gyermekeink érdeke és ez a fiatal családosok érdeke. S mi annak érdekében fogunk dolgozni, hogy ez a jövőben is így maradjon, mert mi így szeretnénk megtenni mindent a gyermekekért, hogy Magyarországon valóban jobb legyen a gyermekeknek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage