HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Két dologra szeretnék itt reflektálni. Gy. Németh Erzsébet azt mondta a felszólalásában, hogy a szegénységi kockázattal érintett gyermekek száma növekedett. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy éppen ennek ellenkezője az igaz állítás.

Az Eurostat adatai alapján azt láthatjuk, hogy az európai országok átlagát tekintve a szegénységi kockázattal érintett gyermekes családok aránya 2010-ben 11,7 százalék volt, és ez 10,9-re változott, tehát európai uniós szinten minimális változás volt.

Ezzel szemben Magyarországon 2010-ben 7,8 százalékról 1,3 százalékra csökkent, a legnagyobb csökkenés egyébként egész Európában Magyarországon volt. Nem mondjuk, hogy ez az adat ideális lenne, mert éppen 1,3 százalékkal több, mint amit szeretnénk. Mert mi azt szeretnénk, ha egyetlenegy olyan család nem lenne, ahol szegénységi kockázat merül föl, de azt kétségbe vonni, hogy jó irányba indultunk el, és hogy nagy lépést tettünk a szegénység felszámolása érdekében, ez politikai propaganda, amely nem állja ki a valóság próbáját.

A másik, amire szeretnék gyorsan reagálni: Orosz Anna képviselő asszony beszélt arról, hogy sok gyermekvédelmi intézményben jártak, és ez nagyon szép. Csak azt szeretném kérdezni, hogy járte abban az újbudai óvodában, ahol az az egészen undorító pedofil-bűncselekmény történt, amit önök a mai napig a szőnyeg alá söpörnek, nem hajlandók tenni semmit. (Szabó Rebeka: Ki söpri a szőnyeg alá?  Szabó Timea: Ők jelentették…  Arató Gergely: Miről beszél?)

Annak a gyanúsítottnak, aki ezt a bűncselekményt elkövette, volt egy cége. Ez a cég szerződésben állt Újbuda önkormányzatával. Ezt a szerződést nem mondták föl az első napon. Miért? Miért nem mondták föl? (Szabó Timea: Azt a fideszest indítjátok Újbudán, aki eltitkolt egy pedofil-bűncselekményt. ) Ha szeretne beszélni, akkor nyomjon gombot! De azt szeretném mondani, hogy ezeket az ügyeket kezeljék, ez az önök felelőssége (Szabó Timea folyamatosan közbeszól.  Az elnök csenget.), és utána beszélhetnek másról is. (Közbeszólások és taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage