TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm a szót. „Ne merészeljenek különbséget tenni a gyerekeink között!”  elhangzott ez a nagyon fontos felszólítás, és én ezt szeretném kihangosítani, mert talán ez a legjobb összefoglalója annak a vitának, amit most folytatunk. Hiszen jelenleg mi van? Különbséget tesznek a gyerekek között. Különbséget tesznek aközött, hogy állami vagy egyházi iskolába jár a gyerek, hogy két szülője van, egyszülős háztartásban él, vagy esetleg gyermekotthon lakója, roma vagy nem roma. Különbséget tesznek bizony köztük, minden statisztika, felmérés ezt mutatja.

Ráadásul valami furcsa oknál fogva félreértették azt a bibliai igét, hogy „akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól még az is elvétetik, ami van”, hiszen önök ezt a családpolitikai juttatások terén valósítják meg. Egyfajta perverz újraelosztást valósítottak meg, ahol a felső középosztály kapja a támogatások zömét, lakástámogatást, visszatérítést, adókedvezményt, autóvásárlási támogatást, míg a kiskeresetűek meg ott állnak, ahol a part szakad, nincsen bérlakásprogram, nincsen panelprogram, a dizájnerdrogok problémája nincsen kezelve, a családi pótlék összege pedig semmire sem elég. (Rétvári Bence: CSOK van és babaváró!) Azokat támogatják, és azokat a támogatásokat nyújtják, akik olyan rétegbe tartoznak, akik ki tudják kényszeríteni önöktől, hogy őket támogassák.

Természetesen biztosan látjuk, hogy egy gyermekotthonban élő gyermek nem képes fellépni a saját érdekében, hogy bizony az ő gyermekotthonában végezzenek már felújítást, legyen több gondozója, legyen pszichológusa. Nyilvánvalóan teljesen más egy budai felső középosztálybeli család, amely rendelkezik azokkal a kapcsolatokkal, hogy tud hatni a kormányra. Önök ezeket a családokat támogatják. És nem az a baj, hogy vannak ilyen támogatások is, hanem az a baj, hogy a másik réteg, a kiskeresetűek, a szegények, a munkanélküliek semmiféle családtámogatást nem kapnak. Nagyon le vannak csökkentve azok az összegek, amelyeket ők igénybe tudnak venni, 12 ezer forint egy gyerek után a családi pótlék. Mire elég ez Magyarországon?

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage