JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Nyolc héttel ezelőtt 200 ezer ember tüntetett a Hősök terén, és az egyik követelésük az volt, hogy azt az 1500 forintot, ami ma a gyerekvédelemben jut reggelire, ebédre és vacsorára, emeljék meg. A másik követelésük az volt, hogy azt az 5100 forintot, ami a 14 év fölötti gyerekvédelemben lévő gyerekeknek jut havi zsebpénzre, azt az összeget emeljék meg. A harmadik kérésük pedig az volt, hogy a gyerekvédelemben dolgozók bérét emeljék meg.

Én ugyanezeket a kéréseket kértem Orbán Viktortól hat héttel ezelőtt. Azt gondolom, elég szomorú, hogy a mai vitában erre önök még nem reagáltak, hogy nem emelték meg ezeket a juttatásokat, merthogy ez nem egy bonyolult dolog. Tehát a rendeleti kormányzás idején ez egy nagyon egyszerű költségvetésitétel-módosítás, és egyébként nem százmilliárdokról van szó, hanem itt konkrétan például az étkezésnél egy 2,3 milliárdos összegről van szó. 2022-ben, amikor önök a népszavazást tartották a gyerekvédelem kapcsán, akkor 10 milliárdot költöttek el a népszavazásra, abban az évben egyébként erre a reggelire, ebédre, vacsorára 1,2 milliárd forintot költött a magyar állam a gyerekvédelemben lévőkre.

Kicsit azt is szomorúnak tartom, hogy nem a gyerekvédelemről beszélünk ezen a vitanapon. Alapvetően önök családpolitikáról beszélnek, ami szintén egy fontos terület. Ebben a kérdéskörben pedig államtitkár asszony imént elhangzott mondataira reagálva azt szeretném kérdezni, hogy egy három-, egy hat-, egy kilencéves gyerek miért érdemel azért kevesebbet, mert az ő szülei, mondjuk, nem dolgoznak, vagy azért, mert az ő szülei kevesebbet keresnek. Ugyanis amikor adópolitikával próbáljuk a családtámogatásokat megoldani, akkor azon múlik, hogy egy gyerek mennyi pénzt kap támogatásokon keresztül, hogy az ő szülei dolgoznake, hogy az ő szülei mennyit keresnek.

Én azt gondolom, nekünk az lenne a feladatunk, hogy függetlenül az anyagi helyzetétől, egy három-, egy hat-, egy kilencéves gyerek ugyanolyan eséllyel induljon az életben, és nem az adópolitikán keresztül való családtámogatást kéne csinálnunk, hanem egy olyan családtámogatást, amely esélyt ad minél több gyereknek egy boldog életre. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage