HORNUNG ÁGNES kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Rétvári államtitkár úr felszólalását szeretném kiegészíteni, valamint az itt elhangzott családi pótlék ügyében szeretnék pár szót szólni, valamint arról, hogy miért is beszélünk családpolitikáról. A mai vita címe szerint a 2007-2032. évekre vonatkozó „Legyen jobb a gyermekeknek!” nemzeti stratégia végrehajtásáról vitázunk. Én azt gondolom, hogy ebbe a családpolitika is beletartozik, és a családpolitikának vannak azok az elemei, amelyek 2010 előtt és 2010 után is voltak. Elhangzott, önök is elmondták, hogy mi volt 2010 előtt, mi pedig elmondtuk, hogy mi történt 2010 után.

(18.00)

Családipótlék-emelés. Itt megint elhangzott az a szám, hogy ezzel többen járnak rosszabbul, mint a családi adórendszerrel, illetve hogy miért nem adunk esélyt a boldog életre a gyermekeknek. Azt gondolom, illetve nem azt gondolom, hanem a tények azt mutatják, hogy a családi pótlékra jogosultaknak a 95 százaléka jelentősebb jövedelemnövekedést tapasztal a családban azzal, hogy a családi adókedvezményt igénybe tudja venni. Ezek nem kitalációk, hanem ezek statisztikák, amelyekkel szerintem nehéz vitatkozni.

Az, hogy egy gyermek számára mi biztosít boldog életet, az hosszú távon nem a segélyszerű ellátásoknak a növelése, hanem a munkajövedelmen alapuló ellátásoknak a növelése, hiszen ezt tudja továbbvinni, és hogyha arról beszélünk, hogy mi biztosít egy gyermek számára boldog életet, akkor, azt gondolom, hogy az is számít, hogy mi az, amit egy gyermek otthon lát, és hogyha azt látja, hogy a szülők nem dolgoznak, az nem fog számára boldog életet biztosítani. A boldog életet az biztosítja, hogyha mintákat követünk, és hogyha azt látjuk, hogy ezzel a mintával előre tudunk lépni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage