ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A gyermek érték és felelősség, és éppen ezért a felelős gyermekvállalás és a tudatos családtervezés sem lehet tabu, államtitkár úr, éppen ezért a Jobbik-Konzervatívok soha nem támogatta a Jelenlét-programot. (Rétvári Bence: Miért nem?) És tudja, miért nem, államtitkár úr? Azért, mert ezt is megmagyarázza egyébként Ritók Nóra, aki azt írja, hogy fel kell építeni mindent náluk, a tudatos gyereknevelést, a felelős szülői magatartást, a következetességet, a megfelelő gondozási ismereteket, a szülői minta jelentőségét. Éppen ezért nem támadjuk. És éppen ezért kérjük azt, hogy akik ott dolgoznak, azok a szociális szakemberek, azok a mélyen elhivatott szociális szakemberek megkapjanak mindent, amit ehhez a harchoz ők igényelnek. Mert ez egy harc, a jövőért folytatott harc, és ahogyan Montecuccoli mondta, mi kell a háborúhoz: pénz, pénz, pénz, ők is kapjanak meg minden pénzt, paripát és fegyvert.

Államtitkár Úr! Ezekből a gettósodott településekből, szegregálódott településekből érkeznek egyébként zömmel vagy nagyon sok esetben azok a fiatalok a szakképzésbe, akikkel kapcsolatosan az előbb feltettem egy kérdést. Tehát van az az úgynevezett esélyteremtési illetményrész, ami valóban a halmozottan hátrányos helyzetű településeken jár a pedagógusoknak, de csak a Klebelsberg Központ alá tartozó pedagógusoknak. Tehát azoknak a tanároknak, akik a szakképzésben dolgoznak, viszont ez a 20 százalékos fizetésemelés nem jár, holott ők ott azzal szembesülnek, hogy mondjuk, ugyanazon a településen dolgozó gimnáziumi kollégája megkapja ezt a 20 százalékot, holott nagy arányait tekintve a hátrányos helyzetű diákok aránya egyhuszonnyolcad része a szakképzéshez viszonyítva, az SNI-s diákok aránya meg csak az egytized ahhoz képest, amivel ők ott kénytelenek foglalkozni.

Tehát ez egy olyan szakmai kérdés szerintem, ami nincsen átpolitizálva, ezt igazán nem vághatja akkor az én fejemhez sem. Én szeretnék akkor ezeknek a kollégáknak az érdekében lobbizni, hiszen hihetetlen pedagógiai pluszmunkát vállalnak, és azt hiszem, hogy az a munka, amit ott végeznek, az mindannyiunk, az egész társadalom közös érdeke. Köszönöm, és várom a választ.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage