DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt felidézése, okszerű felidézése mellett engedjék meg, hogy a jelenről és talán néhány szót a jövőről is szóljak. Gondolom, abban egyetértés van, nagyon remélem, hogy egyetértés van a jelenlévők között, hogy az elfogadható minőségű és megfizethető költségű lakás a családnak és a családban élő gyermekek jólétének, egészségének nélkülözhetetlen kerete.

Azon is nehéz vitatkozni, hogy az elmúlt években a Covid, a háborús konfliktus, az energiaársokk és az ezt követő infláció hatására megnövekedett a lakások ára, megnövekedtek a bérleti díjak s megnövekedtek a rezsiköltségek is, az építési termékek, a kivitelezések ára is jelentősen magasabb lett. Ezért ezeket a kiadásokat és az ezekkel kapcsolatos elképzeléseket, családi terveket megkülönböztetett figyelemmel kellett, kell és kell a jövőben is kezelnünk.

Szakmai meggyőződésünk volt, és ma is az, hogy a jelenlegi, nagyobb kiadással járó háztartások és a magasabb kamatkörnyezetben rendelkezésre álló hiteltermékek nem voltak elegendőek az otthonteremtés hatékony elősegítéséhez. Ezért olyan programokat kellett és kell a kormánynak kidolgoznia, melyek egyszerre fókuszálnak a háztartások, különösen a gyermekes családok lakhatási minőségének javítására, a havi rezsiköltségek csökkentésére és emellett a gazdaság fellendítésére s nem utolsósorban Magyarország energiafelhasználásának csökkentésére.

A fentiek alapján bevezetett CSOK Plusz program, a megújuló falusi CSOK program és a módosított babaváró támogatás is elsősorban a gyermekes, valamint a bővülő családok lakhatási körülményeit és életkörülményeit segíti. A júniusban induló otthonfelújítási program 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére ad támogatást. Itt szeretnék visszahivatkozni azon képviselőtársaim hozzászólására, akik depressziós térségekről, lemaradt térségekről, lepusztult, talán volt, aki még gettószerű településekről is szót említett, hogy az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését igyekszünk forszírozni.

A program egyik célja, hogy a háztartások a beruházással fogyasztásukat a rezsitámogatott sáv alá csökkentsék, és az uniós elvárásoknak megfelelően a támogatott felújítással 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el. A rendelkezésünkre álló adatok szerint várhatóan mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítését teszi lehetővé a program. 1 millió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, melynek fele kamatmentes hitel, a másik fele vissza nem térítendő támogatás.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyan a mai délután folyamán maliciózus megjegyzések hangzottak el arra, hogy a munkahelyteremtés és a munkával szerzett jövedelem és a gyermekek helyzete, esetenként igen tragikus sorsú gyermekek helyzete között vane vagy nincs összefüggés. Meggyőződésem szerint van, és ahol a szülőknek, akár teljes, akár tört családú szülőknek van munkahelye, van jövedelmi lehetősége, ott a gyermekek családon belüli nevelésére és ott tartására sokkal nagyobb az esély.

A legfrissebb adatok alapján 2024 első két hónapjában, a téli időszak ellenére tovább növekedett a foglalkoztatás Magyarországon. A KSH februári, egy évvel korábbi adatai szerint az egy évvel korábbi szintnél 32 ezerrel több, 4 millió 723 ezer fős foglalkoztatási létszámot mértünk. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 30 ezerrel növekedett a létszám, miközben a közfoglalkoztatás keretében munkát végzőké tovább csökkent. Februárban a foglalkoztatottság és a munkanélküliek száma párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt. Mindez azt jelzi, hogy bővül az aktivitás.

A 15-74 éves, gazdaságilag aktív népesség száma egy év alatt mintegy 64 ezerrel növekedett, vagyis olyan munkavállalók jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak. Ez lehetőséget, alapot biztosít a foglalkoztatás bővítésére. Az aktivitási ráta a tavalyi 77,5 százalékról 78,3 százalékra javult. A regisztrált álláskeresők száma az elmúlt három évtizedben nem volt olyan alacsony, mint most. Ez a magas foglalkoztatásnak és a munkahelyek folyamatos bővülésének tudható be. Egy év alatt közel 10 ezer fővel, azaz éves alapon 4 százalékkal csökkent a munkát keresők száma.

A kormány távlati célja, hogy a 20-64 év közötti korosztály foglalkoztatási rátája 2030-ig 85 százalékra emelkedjen, amivel Magyarország a jelenlegi hetedik helyéről az Unió élmezőnyébe kerülhet be. Ennek elérését támogatja a kormány azzal, hogy a GINOP Plusz programon keresztül 460 milliárd forintot biztosít az aktivitás, ezen keresztül a foglalkoztatás növeléséhez. Kiemelt prioritás, hogy ezek a források minél előbb a gazdaságba kerüljenek, ezért márciusban elindult a 70 milliárd forintos keretösszegű, munkahelyi képzéseket támogató program következő, 15 milliárdos szakasza. Tehát ismételni szeretném, az elkövetkezendő időszakban 460 milliárd forintot biztosítunk erre a célra azzal, hogy most márciusban, tehát az elmúlt hetekben elindult a munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza.

(19.10 )

A mai naptól, április 15-étől elindul a 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program; a tavasz folyamán pedig a 30 év felettiek elhelyezkedésének támogatására is lehetőség nyílik, mintegy 150 milliárd forintos forrásból.

Emellett a kis- és középvállalkozók kapacitásának növelését több mint 5 milliárd forinttal támogatjuk; 1,7 milliárd forintból gépjárművezető-képzési programot indítottunk a szállítmányozás és a személyszállítás területén tapasztalható gépkocsivezető-hiány enyhítése érdekében.

Az intézkedések mutatják, hogy a kormány a különböző aktivitásnövelő intézkedésekkel folyamatosan segíti a foglalkoztatás növekedését Magyarországon. Az pedig nehezen vitatható, hogy az inaktívak képzésére fordított nagyon jelentős összegek a társadalom mind területileg, mind szociológiailag leszakadt térségeit, illetve csoportjait támogatják.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én kérem, hogy akkor, amikor a kormány elmúlt időszakban kifejtett és jelenlegi, illetve a közeljövőben várható intézkedéseit megítélik, akkor vegyék figyelembe, hogy ezek a támogatások  a foglalkoztatás, a képzés és a családtámogatás, az otthonteremtés eszközei mellett  jelentősen hozzájárulnak a gyermekek családban maradásának, illetve a családi háttérrel nem rendelkező gyermekek életkörülményeinek jelenlegi és jövőbeli javításához. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage