KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idő elszaladása miatt és a vita vége felé engedjék meg nekem, hogy néhány, személyes élményből táplálkozó, a gyermekvédelmet érintő dologról beszéljek.

Az első az, hogy a „Biztos kezdet” gyerekházakat annak idején egy pusztadobosi településen kezdőként, országgyűlési képviselőként is nyomon követhettem, és azt gondolom, hogy egy olyan szociális és gyermekjóléti intézkedés valósul meg a „Biztos kezdet” gyerekházakkal, amely azt a fajta szocializációs gyakorlatot, amely általában intézményi szokott lenni, már a családi szocializációs időkben próbálja menedzselni. És minden statisztika azt mutatja, hogy jó irányba mennek, és van mire építkezni, jó alapot biztosít.

De azt gondolom, hogy emellett beszélnünk kell az integrált programokról, hiszen most pénteken voltam a Vaja-Rákóczitanya nevű településen, Vaja város egyik tanyarészén. Egy programnyitó rendezvényen vettünk részt, ahol hátrányos helyzetű gyerekek voltak, hogy az a 250 ember, aki hátrányos helyzetben él, hogyan tudna integrálódni egy nagyobb társadalomba. A vállalkozó boltos ott volt; a roma önkormányzat elnöke ott volt; ott voltak a gyerekek, akik megpróbáltak nagyon színvonalas kulturális műsort adni. Azt gondolom  ahogy Sztojka Attila képviselő barátom válaszolt Arató Gergely kérdésére , hogy a közösségépítés nem csak egy esemény, az egy sorozat. Mint ahogy azt gondolom, hogy ehhez a közösségépítéshez vagy a gyermekek jólétéhez hozzájárul az is, amit egy másik tapasztalatból hadd mondjak el, hogy a hátrányos helyzetű, csökkent munkaképességű emberek foglalkoztatásához is hozzá tud járulni a kormány, egészen pontosan 2023-ban 47 milliárd forinttal, hiszen ezt a rehabilitációs járadék mellett nyújtott támogatási formát annak az embernek a családja is fogja élvezni, akik dolgoznak.

Azt gondolom, hogy annak a térségnek, ahonnan én jövök, ez egy nagyon fontos helyszíne, állomása, és a családokra vonatkozó pozitív hatása is kitapintható. Tehát ezek az említett települések, Nagyecsed, Vaja, Csenger települések valóban hátrányos helyzetű kistérségek, és a választókerületben vannak, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezeket a hátrányos helyzetű gyerekeket származástól függetlenül megpróbáljuk segíteni.

Ilyen a szintén saját élményből táplálkozó „Felzárkózó települések” programja, amely jelen pillanatban 178 településen valósul meg; 300 település van kitűzve. Ott tanultam meg azt is  a szakértői páholyban a volt tanárom helyet foglal , hogy az apró motorikus mozgások milyen fejlődési irányokat tudnak adni egy gyereknek.

(19.20)

Tehát az, amikor lemegyünk…  vagy egy energiapark létrehozása egyfajta életbiztonságot ad a családnak és ezáltal a gyerekeknek is, akik a „Felzárkózó települések” programban részt vesznek. De lehetne még sorolni a veszélyeztetett gyermekek védelmében hozott intézkedéseket, amelyek a jogi folyamatot, a biztonságot, a bejelentő biztonságát garantálják.

De azt gondolom, hogy a kormánypárt tudja, az ellenzéket meg nem érdeklik azok a sikerek, amelyek a gyermekvédelem tekintetében valóban a gyermekek jólétéért, hogy jobb legyen a gyerekeknek, arról szólt a kormányzati időszakban. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage