DR. MÉSZÁROS LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Két olyan témával kapcsolatban szeretnék hozzászólni, ami a „Legyen jobb a gyermekeknek!” nemzeti stratégia végrehajtásáról szóló vitában eléggé releváns. Az egyik a drogpolitika, a másik pedig az ifjúságpolitika; mindkettő kihat a gyermekek jólétére.

Orvosként állíthatom, és nagyon sajnálom, hogy az ellenzéki képviselők egy része ezzel nem ért egyet, hogy a kábítószerek használata rendkívül súlyos következményekkel jár nemcsak azokra, akik fogyasztják, hanem családjuk és közösségeik számára is.

Éppen ezért sajnálatos, hogy a baloldal több meghatározó egyénisége drogliberalizációt támogató nyilatkozatot tett közzé. Tudjuk, hogy ha a baloldalon múlna, már holnaptól szabad utat engednének a marihuána terjedésének, ezzel kitéve fiatalok százezreit a függőség kialakulása veszélyének.

Ha a mindennapok részét képezheti az, hogy egy, a világ java részén tiltott tudatmódosító szert alkalmazhatnak a fiatalok, félő, hogy érdeklődésük a további tudatmódosító szerek irányába is felerősödik, mely rendkívül negatív következményekkel járhat az egyén életútjára nézve.

Németországban láttuk, hogy ők már 2023-ban bejelentették, hogy a kormányzati programjuk részét képezi a drogliberalizáció, különösképpen, illetve speciálisan a kannabisz felhasználásának és termesztésének legalizációja. Ezt 2024. április 1-jén hatályba is léptették: 18 év felett büntetlenül tarthatnak és fogyaszthatnak kannabiszt, 25 grammnál nem nagyobb mennyiségben.

(19.30)

A kábítószerekkel szembeni hatékony fellépés szándékával fogadta el az Országgyűlés Fidesz-KDNP által biztosított többsége Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyvét, mely lehetővé tette a kábítószerek terjesztői elleni határozott fellépést. Ezt a baloldal nem támogatta.

Néhány szó az ifjúságpolitikáról, hiszen az is kihat a gyermekek jólétére. A kormány elkötelezett abban, hogy a fiatalok életkezdését segítse. Az elmúlt években számos intézkedéssel segítettük a 14-35 éves korosztályt, csökkentettük anyagi terheiket. Ilyen például a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége. Ez segít a középiskolásoknak és a felsőoktatási hallgatóknak, akik a tanulmányaik mellett nagyon sokan keményen dolgoznak. De segít azoknak is, akik nem tanulnak ugyan tovább, de minél hamarabb jobb feltételekkel léphetnek be a munka világába.

Ilyen intézkedés az első vagy újabb sikeres nyelvvizsga megtérítése a 35 év alatti fiataloknak. 2018-tól 2024. február végéig több mint 176 ezer sikeres vizsgázó jogosultsága került elismerésre, több mint 6 milliárd forint értékben. Ilyen intézkedés a KRESZ-vizsga és tanfolyami díjának megtérítése. 2018-tól a sikeres KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 25 ezer forint értékhatárig utólagosan megtéríti az állam a 20 év alatti fiataloknak. Ezt 2020 nyarán a kormány kiterjesztette mind a KRESZ-vizsgára vonatkozóan, mind a nyelvvizsgára vonatkozóan, hiszen egy olyan lehetőség a kisgyermekükkel otthon lévő édesanyák számára  de nem is csak az édesanyák, hanem az otthon lévő apukák vagy nagyszülők számára is , hogy ki lehet használni ezt az időszakot akár nyelvtanulásra, akár jogosítványszerzésre, úgyhogy ők is jogosulttá váltak ezekre a kedvezményekre, illetve visszatérítésekre.

Ilyen intézkedés az szja 30, ami a 25 és 30 év közötti nőket érinti, akik gyermeket vállalnak ebben az időszakban. Számukra meghosszabbodik az az időszak a 25 éves kortól, ami 25 év alatt szja-mentességet biztosít, 25-től 30 éves korig pedig meghosszabbítódik ez az időszak azoknak a nőknek, akik gyermeket vállalnak. Ez akár egyedülálló, akár házas vagy párkapcsolatban élő anyák számára is nyitva áll, de nyitva áll az örökbefogadás esetén is.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ilyen intézkedés  és ez nagyon fontos  a tehetségügy. Idén 16 éves a nemzeti tehetségprogram. Ez tevékenységével, nemzeti gazdasági esélyjavító és társadalmi építő funkciójával szervesen kapcsolódik a „Legyen jobb a gyermekeknek!” nemzeti stratégiához. Ennek egyébként a 4.3. pontja kimondja, hogy az esélyteremtő oktatási rendszerben, függetlenül attól, hogy a gyermek szegény sorsú, iskolázatlan családból származik, rossz minőségű, szegregált lakókörülmények között él, fogyatékossággal élő, migráns vagy éppen kiemelkedő tehetségű, egész életén keresztül képességeinek, tehetségének megfelelő képzésben kell részesülnie, anélkül, hogy ezt előítéletek, sztereotípiák, elfogult elvárások vagy hátrányos megkülönböztetés befolyásolnák. A nemzeti tehetségprogram projektjei ösztöndíja is számos ponton segítik a fenti célok elérését. A nemzeti tehetségprogram pályázataiból 2009 és 2023 között eddig 20 ezer projektet támogattunk több mint 37 milliárd forint értékben.

Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar fiatalok valóban a fogantatás pillanatától a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át egész életükben számíthatnak a kormány segítségére. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage