SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon érdekesen alakult ez a mai, gyermekvédelemről szóló vita. Rengeteg kérdést feltettünk itt az ellenzék soraiban, például azt, hogy miért emelnek ki jogszabállyal ellentétesen a mai napig gyerekeket szegénység miatt a családból. A válasz: adókedvezmény. Megkérdeztük, hogy miért nem tesznek semmit a nevelőszülői hálózat fejlesztéséért, mikor rengeteg a gyermekbántalmazás a nevelőszülőknél is, azért, mert nincs képzés. A válasz: adókedvezmény. Azt is megkérdeztük, hogy vajon ki és miért tüntette ki, az elmúlt hetekben rengetegszer megkérdeztük, hogy ki és miért tüntette ki Vásárhelyi Jánost, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját. A válasz: adókedvezmény. Ki lobbizott K. Endre kegyelmi ügyében? A válasz: adókedvezmény. Az uniós jogszabályokat megszegve miért nem szüntetik meg még mindig a nagy létszámú gyerekotthonokat, miközben tudjuk, hogy az nem jó, nem szolgálja a gyermekek érdekeit, nagy létszámú intézményekben sokkal gyakrabban előfordulnak bántalmazások. A válasz: adókedvezmény.

Úgy tűnik, hogy önök nem nagyon tudnak a gyermekvédelmi kérdésekre érdemben válaszolni, az egész vitában szándékosan megkerülték a gyermekbántalmazások kérdését, a pedofília kérdését; azt, hogy önök szisztematikusan hagyták és hagyják a gyerekbántalmazásokat az országban; hogy nem tettek érdemi lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a legkiszolgáltatottabb, az állami intézményekben, gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő gyerekeket. Szándékosan nem válaszoltak arra, hogy miért tüntetnek ki pedofil ragadozókat, hogy miért mosdatják őket; hogy miért nem ismerik el ezeknek az embereknek a bűneit; hogy miért nem hajlandóak elfogadni például egy olyan törvényjavaslatot, amely azt segíti, hogy ha kiderül valakiről, hogy ilyen bűncselekményt követett el, visszavegyék annak az embernek a bármilyen állami kitüntetését.

Arra sem válaszoltak, hogy Novák Katalin, miután kegyelmet adott K. Endrének, vajon miért kaphat havi 5-6 milliós nyugdíjat, luxuslakást, luxusautót, irodát és személyzetet. Egy bukott köztársasági elnök, aki gyerekbántalmazókat tüntet ki és kegyelmet ad, az miért kaphat luxusnyugdíjat? Erre sem válaszoltak.

Nem válaszoltak arra sem, hogy miközben a stadionok gombamód szaporodtak Magyarországon, miközben mexikói templomokat építtettek sok milliárdból, miközben határon túli focicsapatokat támogattak sok milliárdból, aközben miért nem tudták a szociális dolgozók bérét megemelni 50 százalékkal. Bőven lett volna erre pénz. Csak az atlétikai stadion árából meg lehetett volna emelni 50 százalékkal a szociális dolgozók bérét, és akkor nem lennének ekkora veszélyben a gyerekek, a kiszolgáltatott gyerekek, nem lennének ekkora veszélynek kitéve, hogyha valóban szakemberek vigyáznának rájuk. Úgy látszik, hogy önöknek ez nem fontos, tehát önök kitalálták, hogy akkor egy szót fognak ismételgetni, ez az „adókedvezmény”, és akkor ezzel majd letudják az egész kérdést.

Az államtitkár asszonynak is szeretném elmondani azt  mert összevissza beszélt itt a születésszámokról, azt mondja, hogy Európában még mindig itt a legnagyobb a születésszám, meg hogy a leggyorsabban növekedett , hogy itt van a cikk, KSH, 2024. március 17-éig az előző év azonos időszakához és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva is 11 százalékkal kevesebb gyermek született, írja a KSH Monitor friss adatok alapján. Ahogy azt a februári adatok alapján is megírták, idén az első két hónapban a természetes fogyás 9857 volt, ami 13 százalékkal magasabb a tavalyinál, tehát a fogyás magasabb a tavalyinál, és annyi, mintha két hónap alatt elnéptelenedett volna egy Csorna vagy egy Ócsa nagyságú település. Ezekre nem adtak választ. Ha önök szerint olyan jó Magyarországon a családpolitika és a gyermekvédelem, akkor miért van rekordalacsony születésszám Magyarországon?

Azt is tagadta a kormány ebben a vitában, hogy a magyarországi természetes népességfogyás lenne az egyik legnagyobb mértékű Európában, sőt ennek az ellenkezőjét állította, miközben szintén a KSH Tér-Kép című friss kiadványából itt van egy részlet: az Európai Unió 27 országában az ötödik legnagyobb a természetes fogyás Magyarországon; a 2017-21. évek átlagából számolt adatok szerint a születések és halálozások különbségéből adódó természetes szaporodás uniós átlaga mínusz 1,6 ezrelék volt, vagyis az EU-ban mindenhol csökkent a lakosság, Magyarországon viszont ez az EU átlagához képest sokkal rosszabb, tehát az EU-n belül az ötödik legrosszabb ez a szám  ez szintén KSH-adat.

Én is egy zöldszempontot szeretnék idehozni még a végére. Hogyha önök valóban annyira fontosnak tartják a gyermekek védelmét, a magzatok védelmét, a születéseket, akkor hogy lehet az, hogy lassan százával hozzák ide azokat a szennyező akkumulátorgyárakat, amelyek minden szakértői számítás szerint nagyon súlyosan károsak az emberi szervezetre? Az Átlátszó derítette ki néhány héttel ezelőtt, hogy a gödi Samsung akkumulátorgyára három év alatt 88 tonna magzatkárosító anyagot bocsátott ki a levegőbe, 88 tonna magzatkárosítót, ami tehát az anyaméhben károsítja a gyereket. Ha önök valóban család- és gyerekbarát kormány lennének, akkor figyelnének ezekre a dolgokra is, és megakadályoznák az ilyen mértékű környezetszennyezést, és megakadályoznák azt, hogy Magyarország Kína akkumulátorgyarmatává váljon.

Én azt kérem önöktől, hogy gondolják át ezt is és az egész gyermekvédelmi rendszert, fejezzék be a gyermekbántalmazások tagadását, és 14 év után végre kezdjenek el érdemi lépéseket tenni. Köszönöm. (Taps a DK és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage