HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A magyar egészségügyet az orvosok és a szakápolók áldozatos munkája tartja életben. Ezt ma minden ember érzi a saját vagy a beteg családtagja bőrén; azt is, hogy az Orbán-kormány arra sem méltatja az egyre betegedő nemzetet, hogy egy önálló egészségügyi minisztériumot miniszterrel pazaroljon rá.

Az emberek között járva már meg sem lepődöm olyan elképesztő történeteken, hogy egy térdprotézisre két és fél évet kell várni, egy ultrahangvizsgálatra fél esztendőt, nyolc hónapot egy szemműtétre. Sokan azért fohászkodnak, hogy csak kórházba ne kerüljenek. Ha nincs más mód, és mégis menni kell, akkor irány a magánellátás. Igen ám, de miből? Hitelből, családi összefogásból finanszírozva, mert még élni szeretnének.

A magyar kormány cserben hagyta a betegeket. Lehete még az elképesztő eseteket tovább szaporítani? Mielőtt azt gondolnánk, hogy innen már nincs lejjebb, úgy látszik, a kormány egészségügyi stratégái kifogyhatatlanok a rémötletekből. Az utolsó hónapokban pontosan azokat kezdték ellehetetleníteni, akik az elsők az egészségügy frontvonalában, akiknek először mondja el a beteg a panaszát: a háziorvosokat. Arról tájékoztatták őket, hogy meghatározott szabályok között részt kell venniük a betegeik járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalásában.

Hogy mi ezzel a gond? Az, hogy az eddig is óriási várólistákat a Fidesz még megspékeli a vizsgálati időpontfoglalások nehezítésével. Jelenleg a járóbeteg-irányítási rendszer az EESZT-ben működik, ezt tudjuk, de a háziorvosok által használt rendszerek még nem alkalmasak erre.

(20.20)

Ha így áll be a rendszer, a szakrendelők már nem fognak adni időpontot a vizsgálatokra, a háziorvosok meg még nem tudnak majd adni.

Ezt még egyelőre csak a jövő rémségének nevezhetjük, de nézzük a jelent. A Fidesz újabb zűrzavarhoz vezeti az amúgy is zűrös egészségügyi rendszert. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, bocsánat, vármegyei kórház olyan, úgynevezett laborszerződés aláírását kényszerítette ki az orvosoktól, amely köszönőviszonyban sincs a valósággal. Képzeljék el, 11 óráig kellene bevinni a mintákat a laborba úgy, hogy a háziorvosok ilyenkor még rendelnek, betegeket látnak el. De ezt nem látja át a kormány, az egészségügyben orvoshiány van, a kormánynál egészségügyben jártas szakemberek hiánya van. A még pályán lévő orvos is szakadjon ketté: laboreredményt is szállítson és beteggel is legyen egy időben. Hol van a beteg-orvos kiegyensúlyozott kapcsolat ebben a fideszes káoszban?

De a Fidesz ezzel még nem ért a gödör mélyére. Ez év februártól a háziorvosoknak kell interneten leadni az úgynevezett azonnalos, két órán belüli feladatokat az Országos Mentőszolgálatnak, amit korábban az irányító csoport munkatársai végeztek telefonon. Emellett pedig számos olyan eszközt adtak a háziorvosoknak ugyan, amik nem segítik a munkájukat, viszont olyan fontos eszközt nem kaptak meg, mint a hordozható EKG-t.

Nézzük a tényeket: a várólisták nem rövidülnek, a Fidesz leterheli a háziorvosokat, a rájuk rakott adminisztratív terhek miatt pont a gyógyításra nem marad idejük. Arról nem is beszélve, hogy milyen óriási kontraszt van a vidék és a város egészségügyi ellátása között. Ismét bebizonyosodott, hogy a betegek a Fidesznek huszadrangúak.

A jelenlegi háziorvosi szolgálat több sebből vérzik: üres praxisok, szakemberhiány, szakdolgozói bérfeszültségek. Az idős háziorvosokat, ha egyáltalán még vannak, elkergették ezzel az új Fidesz-rendszerrel, pedig még voltak, akik vállalták volna a gyógyítást egy-két évig. Na de így? Így nem. Orvosban, betegben egyaránt felvetődik a kérdés: mi a cél? A háziorvosi rendszer tudatos szétverése, ellehetetlenítése? És hol van a legfontosabb személy, hol van a beteg az önök rendszerében? Természetesen a választ csak önök tudják.

Mi Miskolcon, legyünk egészségesek vagy betegek, a praktizáló háziorvosok nevében ezekre magyarázatot várunk. Ne gördítsenek akadályokat az orvosi hivatás gyakorlása elé! Ha pedig nem képesek pozitív megoldást találni, akkor június 9e után előre hozott választással, szociáldemokrata fordulattal megoldjuk Dobrev Klára vezetésével ezt is. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage