FÖLDI JUDIT (DK): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretett városomat, Székesfehérvárt 2010 óta vezeti a Fidesz. Mára már a kormánypárt foglya lett a város, amely a további fejlődésnek is gátat szab. A város működésére is igaz, hogy pár ember irányítja a várost, az ő döntéseik határozzák meg a fejlődés irányait úgy, hogy közben eleget tesznek a felülről jött kéréseknek, utasításoknak is.

Az Orbán-kormány a gazdaságilag erős városokat, így Székesfehérvárt is hatalmas összegű szolidaritási hozzájárulás megfizetésével sarcolja. Székesfehérvárnak a 2024. évben már több mint 8 milliárd forintot kell befizetnie a költségvetésbe.

Az elvonás ellenére a város bevezető útjain tapasztalható közlekedési dugók felszámolásáért az Orbán-kormány az ígérgetéseken kívül semmit sem tett az elmúlt években. Ennyit érnek a székesfehérváriak a fideszes kormánynak. Ha csak a befizetett összeg felét visszaforgatná a kormány Székesfehérvár úthálózatának javítása érdekében, már régen elkészülhetett volna akár az Auchan-körforgalom bővítése is.

A székesfehérváriak a polgármesteri közmeghallgatáson leggyakrabban az utak, járdák felújításával kapcsolatban érdeklődnek. Jelenleg az ilyen jellegű kérdésekre, igényekre a fideszes polgármester részéről rendszerint a pénzügyi lehetőségek hiánya, az uniós források várása a válasz. Polgármester úr arról persze nem beszél, hogy az uniós pénzek megérkezésének, a pénzhiánynak a Fidesz-kormány a legnagyobb akadálya.

A berozsdásodott fideszes többség helyett új vezetésre van szüksége a városnak, egy olyan új csapatra, amely teljesen más szemléletet ad, lendületet Székesfehérvár fejlődésének; egy olyan új csapatra, amelyiknek valóban csak Székesfehérvár számít; egy olyan új polgármesterre és közgyűlésre, amely meghallgatja az itt élők véleményét, bevonja őket a döntésekbe, segítséget kér egy-egy feladat megvalósításához és megfontolja a kritikákat; egy olyan új csapatra, amelyik nem utasít el pusztán azért egy javaslatot, mert azt nem ő nyújtotta be; egy olyan új csapatra, amelyik együttműködik a másként gondolkodókkal, bevonva őket a döntések előkészítésébe; egy olyan új csapatra, amely minden fontos kérdésben vállalja a nyilvánosságot, nem hallgatja el a problémákat; egy olyan új csapatra, amely nem kap senkitől sem utasítást arra, hogy mi legyen a véleménye. Mi készen állunk arra, hogy elhozzuk a változást Székesfehérvárra.

Számunkra a legfontosabb mindig a gyermek, azért, hogy minél jobb gyermekkoruk legyen, a városban még több játszóteret alakítunk ki, és biztosítjuk azok folyamatos karbantartását. A játszótereken ládákban játékokat, szerszámokat helyezünk el, amely még komfortosabb érzést ad a gyermeknek és szülőnek egyaránt. A gyermekek részére általuk elérhető magasságban és számukra jól érthető módon várostérképet készítünk. A térképen bemutatjuk a gyermekbarát helyeket, játszótereket, iskolákat és más fontos gyermekintézményeket is.

Székesfehérvár belső útjait járva sok helyen töredezett, hibás járdákat, kátyús utakat tapasztalhatunk. Elfogadhatatlan, hogy a városban van olyan utca, ahol az ott lakók második éve várják a megígért kijelölt gyalogos-átkelőhely kialakítását, vagy ahol azért nem került sor járdaépítésre, mert azt az ott lakók nem kérték.

A város turisztikai vonzerejének növelése miatt is a történelmi fővároshoz méltó nemzeti emlékhelyet alakítunk ki, amely kellő tisztelettel emlékezik meg elődeinkről, és ad számukra végső nyughelyet.

Mindenki tudja, hogy milyen érzés a nyári melegben egy buszmegállóban várakozni, ezért a buszmegállókat futónövényekkel borítjuk be, és öntözésükhöz hasznosítjuk az esővizet. Ez egy olyan környezetbarát megoldás, amely növeli az itt lakók komfortérzetét is.

Székesfehérvár minden lakosának lehetőséget kell kapnia arra, hogy tehetség, szorgalom és rátermettség alapján előrejusson, mert ez nem lehet a hatalom birtokosainak és kegyeltjeinek kiváltsága. Ez viszi előre a város fejlődését is. Ha érzik a székesfehérváriak, hogy ők valóban fontosak a város vezetésének, akkor ők maguk is többet fognak tenni a városért, a környezetük tisztaságáért, a rendért, a jobb életért. Ehhez kell egy új csapat, amely Fehérvárért közösen, felelősen dolgozik. Mi készen állunk erre. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage