DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Nagy bajban lehetnek, ha ezt a felszólalást kellett intéznie, gyakorlatilag egy kampányfelszólalást.

Engedje meg, hogy azzal kezdjem, hogy Karácsony Gergely úgy védte meg a budapesti színházakat, hogy a DK-sok kedvezményt kaptak például a Katona József Színházban. Ha ez jelenti a színházak védelmét, akkor mi ezzel nem tudunk egyetérteni, hogy bármely párt szimpatizánsai, támogatói külön kedvezményt kapjanak egyébként állami pénzből fenntartott színházakban.

Azt szeretném egyértelművé tenni, hogy a kormánypártoknak egy jelöltje van, de azt a következtetést azért szeretném levonni, hogy gyakorlatilag bármely budapesti jelölt  Karácsony Gergelyen kívül  alkalmasabbnak mutatkozik Karácsony Gergely elmúlt években felmutatott teljesítménye alapján. Tehát bárki alkalmasabbnak tűnik! És kapaszkodjon meg, képviselő asszony: ha baloldali támogatókkal vagy baloldali érzelműekkel beszél az ember, akkor gyakorlatilag még ott is vissza-visszatérő elem, hogy elképesztő módon elégedetlenek azzal a főpolgármesteri teljesítménnyel, amit Karácsony Gergely az elmúlt években felmutatott, még úgy is, hogy ők korábban őt támogatták.

Az a helyzet, hogy ha úgy érzik, hogy nagy bajban vannak, akkor én ezzel egyet tudok érteni. És ennek oka van, mert ha az állami támogatásokat nem számítjuk, akkor Karácsony Gergely semmivel nem tud elszámolni az elmúlt öt évből. Az most már rendkívül kevés, hogy semmi mást nem tud, csak hadakozni a kormánnyal Facebook-posztokban. Ez kevés  a király, a főpolgármester meztelen. Ez így kevés lesz!

Nézze meg, hogy hogyan alakult a főváros közlekedése. Azt bírta mondani a főpolgármester, hogy 2019 óta folyamatosan javult a dugóhelyzet Budapesten. Tényleg? Hát mikor közlekedtek utoljára? Nézze meg bármelyik nagy utat, a Körutat vagy a rakpartot! Nézze meg, hogy milyen hatással voltak a biciklisávok, illetve a hidakkal kapcsolatos döntések a közlekedésre! Áll a város. Külföldi elemzések szerint a budapestiek 85 órát töltenek pluszban a dugóban. Ezt az időt másra is fordíthatnák, a családjukra, a munkájukra vagy bármi másra. És ebben a főpolgármesternek rendkívül nagy felelőssége van.

Egy dologra azért futotta: folyamatosan elmondták, hogy a főváros ki van véreztetve. Ki van véreztetve úgy, hogy egyébként 2023-ban rekordösszeget szedtek be iparűzési adóból, és úgy, hogy amikor átvette a kormányzási lehetőséget Budapesten, több mint 200 milliárdos tartaléka volt Budapestnek, ami a legnagyobb a magyar önkormányzatok tartalékai közül. Ezt sikerült felélni, és ezek után sikerült egy olyan helyzetet kialakítani, ami csődközeli helyzetet jelent Budapesten. Hogy pontos legyek: 210 milliárdos többlettel adta át Tarlós István a kormányzati rudat.

Mennyire lett zöldebb a főváros? Mindenkinek javaslom, hogy idézze fel Karácsony Gergely első napokban tett felszólalását. Egy győzelmi beszédet tartott, ahol elmondta, hogy a Városháza melletti részen egy zöldellő park lesz. Mindenki nézze meg, hogy mi lett abból! Semmi. Na, ennyire lett zöldebb Budapest úgy általában. Ha az első zöldpolitikával kapcsolatos ígéretét sem tudta teljesíteni, akkor hogyan is reménykedhetnénk a jövőre vonatkozóan?

Az is rendkívül beszédes, hogy hogyan kezeltek önök egy kiemelt nagyberuházást, a Lánchíd-beruházást. A felszínen folyamatosan azt állították, hogy a kormány nem ad elég pénzt. Erre egyre többet tudunk arról, hogy készpénzben vettek fel nem kevés összeget, 1500 milliónyi forintot úgy, hogy a háttérben egy kiterjedt városházi számlagyárat üzemeltettek. Két eset lehetséges. Az egyik az, hogy Karácsony Gergely tudott erről; de ami sajnos épp ennyire valószínű, hogy gőze nem volt az egészről, mert a DK-s emberek a háta mögül elhordtak mindent, mint ahogy még a Városházát is eladták volna.

S még egy dolgot arról, ha megengedi, hogy mennyire önálló szereplő Karácsony Gergely a fővárosi politikában. Pár évvel ezelőtt még azt mondta, hogy Unicumot kellett ahhoz ledöntenie, hogy a DK-val, a Gyurcsány-párttal való együttműködést valahogy megeméssze. Hát, most még több Unicumra lesz szükség, mert bejelentették, hogy a DK támogatásáért cserébe előre támogatják a 2026-os DK-s miniszterelnök-jelöltet, Dobrev Klárát. Tehát ennyit arról, hogy mennyire képes Karácsony Gergely önálló döntéshozatalra. Semennyire, és ez sajnos meg is látszik a városon. A mi fővárosunk ennél sokkal-sokkal többet érdemel. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.  Szabó Timea: Majd meglátjuk!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage