Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! „Támogassa Róna Pétert, le a banki csalásokkal, védjük meg a magyar családokat!” Több ezer választópolgárt szólítottam meg ezzel az egy mondattal. Nem nagyon találkoztunk olyannal, aki elégedett lett volna a kormánnyal akár a devizahitelezés kérdéskörében, akár azt illetően, hogy a banki csalásokkal szemben hogy lépett fel, illetve pontosabban: hogyan nem lépett fel.

A kormány képviselőjétől az imént a legvadabb libertariánus, bankárszervilis indoklást hallgattuk végig a devizahitelezéssel kapcsolatban. Senki nem mondta ebben a Házban azt, hogy ne kéne visszafizetnie bármely adósnak a jogos tartozást; önök a bankárokkal együtt mindig erre próbálják elvinni ezt a vitát, ami így egy álvitává alakult. És azt mondja az államtitkár úr, hogy hát, abból indult ki a probléma, hogy önként nem teljesített az adós. Államtitkár úr, kinek szóltak előre, kinek szóltak előre, hogy két-háromszorosára nő a törlesztőrészlet? Lengyelországban tudtak S- és T- modellt az ügyfél elé rakni, egy olyan stressztesztet, amely a legrosszabb esetre is felkészíti őt  önök ezt elmulasztották, a balliberális kormányok is elmulasztották, és önök is elmulasztották. (Dr. Brenner Koloman: Így van!)

A helyzet az, hogy önök nem hozták meg ezt az egyensúlyt a banki érdekek és az ügyfelek érdekei közé, hanem lepaktáltak a bankokkal. De ön is tudja, mindannyian nagyon jól tudják, hogy be kellett avatkozni  ezért hoztak legalább tíz törvényt a kérdésben, ezért találták ki a végtörlesztés intézményét, kedvezményes árfolyamot a jobb módúaknak. Ha igaz lenne, amit ön mondott, akkor nem hoztak volna tíz törvényt. Azért hozták ezeket a törvényeket, mert a bankokat szolgálták ki sorban, és már annyira vállalhatatlan volt az egész folyamat, hogy be kellett avatkozni, legalább csillapítani.

De önök nem azt tették, amire Róna Péter hívta fel annak idején a figyelmet, amire a jobbikosok is felhívták a figyelmet, nem a felvétel napján forintosították ezeket az úgynevezett hiteleket; önök kiszolgálták a bankokat: piaci árfolyamon forintosítottak, az ellopott holmi nagy részét legalizálva jóváírták a bankok számláin, és hagyták, hogy elvegyék azt az emberektől. És aztán mit tettek? Kvótában állapodtak meg a végrehajtókkal. Önök voltak azok, akik negyedéves kvótákat szabtak, hogy hány embert lehet kidobni az otthonából Magyarországon.

(13.40)

A válaszában, államtitkár úr, mutasson nekem még egy közép-kelet-európai országot, ahol 30 ezer családot dobtak ki a lakásából, házából elhelyezés nélkül! Ön nem fog tudni ilyet mutatni, szerintem olyat sem, ahol kvótákban állapodtak meg, pontosan az érdekelt végrehajtókkal, hogy minél több embert dobjanak ki.

A helyzet az, hogy amikor Róna Péter elvállalta nem pártemberként a Jobbik-Konzervatívok EP-listájának a vezetését, nulla-nullánál letette az asztalra azt a tételmondatot, hogy ez a devizahiteles történet nincs még lezárva. Azért nem lehet a lezárásról beszélni  a kormány szándéka ellenére sem , mert ezeket az úgynevezett devizahiteleket forintra váltva tovább nyögik az érintettek: van, aki kényszerből Nyugat-Európában, mondjuk, a Benelux államokban egy vágóhídon dolgozik, hogy az ottani magasabb fizetésből kitermelje az itteni hiteltörlesztési kötelezettségét. De erre a történetre családok mentek rá, emberek betegedtek bele, lettek öngyilkosok, vagy éppen el kellett hogy engedjék a gyermekvállalási, családbővítési terveiket. Nagyon-nagyon toxikus, mérgező, egy ilyen dementor életérzést árasztó történet a devizahitelezés, amit önök nem tudnak lemosni magukról.

De még most is lehetne az érintettek érdekében beavatkozni, ezért három kérdésem van önök felé, és konkrét, érdemi válaszokat várok ezekre. Először: támogatjáke, hogy kilakoltatási moratóriumot rendeljünk el Magyarországon egészen addig, amíg az úgynevezett devizahiteles történetet nem sikerül mindenki számára megnyugtató módon lezárni úgy, hogy az érintettek is bele tudjanak nyugodni egy tisztességes rendezésbe? Én nem látok ilyen szándékot önöktől, de gondoltam, megkérdezem, mert hátha változott a kormányzati álláspont.

Másodsorban: támogatjáke egy olyan kártérítési alap felállítását, amibe befizet mindenki, aki nyert vagy nyerészkedett a devizahitelezésen, és ahonnan támogatást, segítséget kap minden magyar család, aki adott esetben a kárvallottja volt a devizahitelezésnek, vagy kilakoltatták, vagy ellehetetlenült az élete. Ehhez nincs késő.

Harmadsorban: szeretném megkérdezni, hogy támogatjáke az elsétálás jogát és annak bevezetését, tehát azt, hogy ha valaki betartja a nagyon szigorú, adósként rajta követelt feltételeket, akkor a tengerentúli mintához hasonlóan öt év elteltével, miután összeomlasztották az életét, miután a bankokat gazdagította, és nem kapott tisztességes eljárást, engedjék szabadon, tartozások nélkül, ne kelljen évtizedekig adósrabszolgaságban élni Magyarországon.

Ezzel a három intézkedéssel érdemben lehetne csillapítani a hitelkárosultak terheit. Addig, amíg a kormány és más ezeket nem támogatja, arra kérek mindenkit, hogy Róna Pétert támogassa és a Jobbik-Konzervatívokat, mert mi mind a három pontot teljes mellszélességgel vállaljuk. Köszönöm a türelmét. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage