KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Talán önökkel is előfordult már, hogy azon csodálkoztak, ha az autópályán ki volt írva háromszor, hogy terelés várható, ha villogó nyilak jelezték a változást, és ha mindenki elkezdett sávot váltani, akkor viszont mi a magyarázat a gyűrött orrú BMW-re, ami belehajtott az útakadályba. Mit csinált a sofőr, hogy tudott minden egyes jelzést figyelmen kívül hagyni, pláne úgy, hogy mindenkit ledudált, levillogott, körbeautózott a csattanásig?

Tisztelt fideszes képviselőtársaim, önök úgy harsognak gyermekvédelemről, hogy amit tesznek, abban csak a gyermekek és a védelem nem szerepelt eddig. De oké, megadom a fél pontot, tényleg egyetlen óvodást sem operáltak át idén kisfiúból kislánnyá, mondjuk, nem is volt ilyen szándék egyetlen magyar sebész részéről sem. Tudják, mit csináltak a magyar sebészek? Nem kisfiúból kislányt, hanem saját magukból nyugati vendégmunkást.

Tényleg annyit szeretnék csak elérni, hogy olvassanak a jelekből, ahelyett, hogy egyszerre állnak bele a gázpedálba és a dudába. Mert micsoda dolog eleve, hogy tavaly nyár óta próbálom megtudni önöktől, miért rúgták ki a gyermekvédelmi képviselők egyharmadát?!

Ne forgassák a fejüket, ne beszéljenek mellé, jelenleg egyharmaddal kevesebb gyermekjogi képviselő dolgozik! Mi lett a többiekkel? Átoperálták őket megafonosnak? Már megyénként sincs egy gyermekjogi képviselő sem. Bocsánat, tévedtem, javítok: már vármegyénként sincs egy sem. Az úgynevezett kegyelmi botrány is egy erős jelzés volt, hogy sávot kellene váltani, észre kell venni a saját felelősségüket.

(13.50)

Mi, szocialisták nemcsak kritizálunk, nemcsak a hibákra mutatunk rá, de arra is van javaslatunk, mit kéne tenni, mit kéne másképp tenni. Képviselőtársaimmal közösen szerettük volna elérni, hogy a gyermekeket ne könyvfóliázással meg nemzeti konzultációval, hanem valódi intézkedéssel védje és segítse az állam. Önök ezt a javaslatot lesöpörték a bizottság előtt.

Azt akarom, hogy hangozzék el itt is pár fontosabb elem, amire nemet mondtak: önök nem támogatják a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer működési feltételeinek, költségeinek emelését és a dolgozók bérének megduplázását. Leszavazták az alanyi jogon járó családtámogatások, köztük a családi pótlék 100 százalékos emelését is. Hende Csabától tudjuk, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék, ugye?! Még az állami gondoskodásban lévő gyermekek zsebpénzének és juttatásainak megduplázását is elutasították, pedig ennek költsége eltörpül egy-egy egész estés Petőfi-paródia mellett. Leszavazták az alapellátás és a szakellátás jelzőrendszerének azonnali felülvizsgálatát és megerősítését, működésének átláthatóvá tételét, a traumatudatos szemléletmód kialakítását is. Tudják, mit tettek ezzel? Ugyanazt, mint K. Endre, csak országos méretben. Segítik, hogy a bűnös tovább rejtőzzék, a gyerek tovább szenvedjen.

Részletes javaslatot tettünk le önök elé gyermekjóléti és gyermekvédelmi ombudsmannal, büntetőjogi szigorításokkal és új típusú egyeztetésekkel. Amit erre válaszul kaptunk, az lekezelés, arrogancia, és magam sem hiszem el, de még mindig tajt buta gyurcsányozást. Mindezek alapján arra jutottam, hogy megpróbálom az önök szempontjai, az önök világa alapján elmagyarázni, miért nem jó, amit művelnek.

Először is, a munkaalapú társadalomhoz jól képzett, fejleszthető tudású fiatal szakemberekre van szükség. Ha a magyar gyerekek zömét megfosztják a tudástól és az egészségtől, akkor utánpótlása sem lesz a mai dolgozóknak, nemhogy még nőjön is a számuk. És hogyan várják több gyerek vállalását és egészségesen működő családok felépítését azoktól, akiket már gyerekként cserben hagynak.

Azzal akarnak az euroszkeptikus barátaiknak dicsekedni, meg az idétlen hajú fickónak a tengerentúlon, hogy itt aztán nem lesz családipótlék-emelés. Hiába írják ki a reptéren minden nyelven, hogy ez egy családbarát ország, ha előbb gonoszan szűkre szabják, hogy kit neveznek egyáltalán családnak, majd ezek zömét is hagyják nélkülözni.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Ez nem rólunk szól, nem a Fideszről és nem az ellenzékről. Itt az a tét, amit Orbán Viktor is emlegetett, azoknak a magyaroknak a mai sorsa, akik még 2100-ban is itt fognak élni, ők a mai gyerekek, akiket valóban meg kéne védeni.

Kérem önöket, rájuk gondoljanak legalább ebben, ne a bugyuta és agresszív propagandát tolják. Váltsanak sávot, mert a hátsó ülésen ott utaznak a gyerekeink. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage