RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Eléggé csapongó felszólalása volt, tisztelt képviselő úr, mintha hetek óta nem jutott volna szóhoz, és most mindent bele akart volna rakni egyetlenegy felszólalásba. Azért így beszélni az amerikai elnökről, hogy idétlen hajú fickó és hasonló! Nyilván lehet, hogy ön azt mondja, hogy ő egy konzervatív gondolkodású ember, ön pedig egy baloldali, és nem ért vele egyet, de azért, ha nekünk nem ad meg minimális tiszteletet a baloldal, legalább más országok vezetőinek megadhatná.

Egyes részeit a szövegének nehezen értettük, mert mintha először olvasta volna föl vagy ismerte volna meg, de ettől függetlenül azért pár dolgot szeretnék önnek elmondani, komolyan véve azt a témát, amit a sok téma között  a közúti járművezetéstől kezdve a tengerentúli kapcsolatokig  ön érintett, ez pedig a gyermekvédelem ügye, mert ez olyan kérdés, amelyik számukra kiemelten fontos.

A kormányzásunk kezdete óta nem volt olyan évünk 2010 óta, még a legnehezebb járványév vagy a legnehezebb háborús és szankciós év sem, amikor ne növeltük volna a családok támogatását. Minden évben bővült a magyar családok támogatása, mert azt mondtuk, a gyermekek a legfontosabbak mindenkinek. A szülőknek is nyilván a saját gyermekük a legfontosabb. Vannak olyanok, akik szülők nélkül nőnek föl, nekik is javítani kell a helyzetükön, akik valamilyen állami gondoskodásban élnek. És nem lehet olyan év, amikor a családoknak, azaz a magyar gyerekeknek ne lenne valamivel kedvezőbb a helyzet, mint az előző évben.

Azért fontos ez, mert amikor önök voltak kormányon, egyáltalán nem így gondolkoztak. (Komjáthi Imre és Vajda Zoltán nevet.) Látom, nevet rajta, pedig, képviselő úr, ezt tudják az emberek összehasonlítani, hogy amikor a baloldal volt kormányon, mi történt a gyerekekkel, és amikor a jobboldal van kormányon, mi történik a gyerekekkel, mert önök egy tollvonással elvették, mondjuk, a gyes egyharmadát, önök egy tollvonással elvették a két-, háromgyermekesek adókedvezményének a java részét.

És mit tettek azokkal, akikről a szüleik nem gondoskodnak, akik nem egy szerető családi közegben nőnek föl, hanem valamilyen állami intézményben kell hogy felnőjenek? Amikor az IMF azt kérte önöktől mint egy külföldi szervezet, és megrendelést adott önöknek, hogy csökkentsék itt a kiadásokat, önök kritika nélkül 13 milliárd forintot vontak el a magyar gyermekvédelmi intézményektől. 13 milliárd forintot! Ez az a terület, ahol mi 40 milliárdról 127 milliárdra megháromszoroztuk a forrásokat, önök pedig elvettek! Azoktól vettek el, akiknek semmijük sincs, annyira semmijük sincs, hogy még szüleik sincsenek, de önök tőlük is elvettek! Nemcsak a nyugdíjasoktól vettek el, nemcsak a rezsifizetőktől vettek el, nemcsak a rendőröktől, hanem tőlük is vettek el, és nem volt olyan ember Magyarországon, aki szülő nélküli gyerekekkel foglalkozott volna, és önök ne csökkentették volna a fizetését. Nem emelték, csökkentették!

A rendszerváltás óta senki más nem volt, csak önök, a baloldal, az MSZP és a baloldali kormány, amelyik elvett azoktól az emberektől pénzt, akik olyan gyerekeket nevelnek, akiket a szüleik nem nevelnek. Pedig őket meg kéne becsülni, nekik minden évben többet kéne adni, de legalább szinten tartani. De önök arra is képesek voltak, hogy ezeknek az embereknek csökkentik a jövedelmét.

Mégis, mennyire kell kiszolgálni az IMF-nek, a Világbanknak és az Európai Bizottságnak az érdekeit? Ez a három szervezet volt, amelyik önöktől kérte, hogy ennyi tíz- vagy százmilliárd forinttal a saját, korábbi, hibás gazdaságpolitikai döntéseik miatt utána megszorításokat hajtsanak végre.

Mi soha nem tettünk ilyet. Bármilyen külső javaslat volt, ilyesfajta-olyasfajta elemzők, soha-soha, mindig, a legnehezebb esztendőben is nőtt a családok támogatása. De önök ezt nem tudták megtenni, tisztelt képviselő úr. Első szóra, ahogy azt mondták, hogy vegyenek el az árva gyerekektől pénzt, önök elvettek az árva gyerekektől pénzt, az intézményektől is meg a gondozóiktól is. És utána föláll, tisztelt képviselő úr, és azt mondja, hogy kinek kell sávot váltani. Hát, lenne miért bocsánatot kérni a baloldalnak ezektől a gyerekektől, akiknek ezért nehezebb körülmények között kellett felnőni!

Én azt sem értem, hogy itt a parlamentben, amikor vannak egyértelmű javaslataink  mondjuk, pont a jelzőrendszer javítása , hogy ne az a személy képviselje, mondjuk, egy bántalmazási, zaklatási ügyben a gyerek érdekeit, aki az intézménynek a vezetője, hanem külsős gyermekvédelmi gyám képviselje, mert így könnyebben kibuknak ezek a látens pedofilesetek, akkor önök nem tudják megszavazni ezt a törvényjavaslatot.

Miért nem tudják megszavazni? Miért nem tudják megszavazni azt, amikor a kapcsolati erőszaknak a tényállását bevezettük? Miért nem tudták megszavazni azt, amikor titkos menedékházakat hoztunk létre azoknak a szülőknek, akiknek a szülőtársuk elől el kell menekülni, és a gyermeket is magukkal viszik? Miért nem tudták megszavazni azt, amikor a legszigorúbb büntető törvénykönyvet elfogadtuk, hogy nagyobb védelem legyen a gyerekeknek? Miért nem tudták megszavazni a pedofil-nyilvántartás létrejöttét? Azért, mert azt mondták, hogy nem, nem eléggé LMBT-kompatibilis. Miért nem tudták megszavazni azt, hogy a súlyosnak minősülő pedofilesetek ne évüljenek el? Azt mondták, nem LMBT-kompatibilis ez a törvényjavaslat, ezért ezt nem tudják megszavazni.

A holnapi napon indul a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításának a vitája, itt végre minden párt elmondhatja a javaslatát, és én azt hiszem, hogy azt várja el mindenki az elmúlt hónapok után minden politikustól, hogy ezeket a szigorításokat egyértelműen támogatni kell. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage