DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A napirend előtti felszólalások sorában sok-sok témát érintettek már eddig is. Talán a legfontosabb téma azonban a háború és béke kérdésköre. Erről szeretnék néhány szót megtenni most itt a parlamentben.

Viszont mielőtt rátérnék, engedjék meg, hogy megjegyezzem azt, hogy vannak olyan képviselőtársaink az ellenzéki sorokban, akik nincsenek itt, többek között egy egész frakció nincs jelen, a Momentum. Tehát álljunk meg egy momentumra a jelenség előtt, hiszen úgy tűnik, hogy nagy a baj. Ha egy parlamenti mandátumot szerzett képviselő és egy frakciót alakító képviselőcsoport nem jelenik meg egy A héten, ami a legfontosabb hét, amikor az ország ügyes-bajos dolgairól kellene beszélnünk, szót váltanunk és szót ejtenünk, és válaszokat kapnunk különböző felvetésekre, akkor úgy tűnik, hogy tényleg nagyon nagy a baj a Momentumnál. Valószínűleg azzal, hogy a parlament menete, ülésrendje úgy zajlik, hogy vannak napi kezdések, amikor reggel 9-kor kezdünk, ezt már megszokhattuk a Momentum képviselőitől, túl korán van ez a 9 óra, nem tudnak fölkelni valószínűleg, és nem vettek részt eddig sem az üléseken. Most azonban 1 órakor kezdődött az ülés, de úgy tűnik, hogy most sem sikerült fölébredni, vagy tényleg nagy a politikai probléma a soraik között. Bár amikor bejönnek, akkor is csak pólóban jelentek meg az elmúlt napokban, úgy tűnik, hogy ennek a hatása is érzékelhető, de sokat nem vesztettünk vele, ez tény, de azért mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy azok a képviselők, akiket megválasztottak 2022-ben, van néhány momentumos is közöttük, nincsenek jelen a parlamenti munka során a mai nap folyamán a parlamentben.

Engedjék meg, hogy még egy megjegyzést tegyek, bár Dömötör Csaba államtitkár úr kiválóan válaszolt a DK-s Barkóczi Balázs felvetésére, én azonban hadd kérdezzem meg, és hadd dobjam vissza a labdát, remélem, önöknek már választ adott László Imre, itt az előbb említett DK-s polgármester, Újbuda polgármestere (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Fideszes polgármester volt!), hogy vajon miért alkalmaztak pedofilt az újbudai Szivárvány Óvodában éveken keresztül, és vajon miért volt az újbudai önkormányzatnak, polgármester úrnak két szerződése is a pedofíliával gyanúsított Gy. Péterrel. A mai napig nem kaptunk erre választ. Jó lenne mielőbb ezt megtudni, és erről kellene beszélniük egyrészt önmagukban, önmaguk megvizsgálása során, másrészt meg a zuglói polgárokat és a magyarokat is tájékoztatni kell róla, hogy hogyan áll ez az ügy.

Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor visszatérnék a háború és a béke kérdéskörére, hiszen ez a legégetőbb és legfontosabb kérdés napjainkban. 2022. február 24-én tört ki ez a szörnyű háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát. Azóta sok-sok ezer halott, sok-sok ezer család ment tönkre, sok-sok ház, épület pusztult el. Hihetetlen pusztítás, hihetetlen fájdalmak, az erőszakspirál, amit gyakorta emlegetünk, egyre mélyül. Ilyenkor jó lenne valamifajta bölcsességet látni az európai politikusok, vezető politikusok, a brüsszeli bürokraták esetében, jó lenne valamilyen bölcsességet látni számos olyan nagyhatalom vezetője részéről, amelyet jelenleg hiányolhatunk, és látjuk, hogy a magyar álláspont viszont ebben a helyzetben a legbölcsebb álláspont, hiszen az egyetlenegy járható és az élet normális feltételeit biztosító lehetőséget a béke adja meg.

(14.10)

Tehát mi ezért a béke pártján állunk. Ezt nem először mondjuk el és nem is utoljára, hiszen jó lenne, ha ezek a hangok minél jobban eljutnának Brüsszelbe és máshová is, hogy a békét szorgalmazzák.

Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány héttel ezelőtt beszéltem arról, hogy sajnos NATO-tagországok vezető politikusai is arról beszélnek, hogy ezt a háborút meg kell nyerni, arról beszélnek, hogy Oroszországot térdre kell kényszeríteni, sőt van olyan balti állami vezető, aki egyébként Oroszország megsemmisítéséről is beszél. Ezek hajmeresztő gondolatok, életveszélyes kijelentések, hiszen ha ez a háború eszkalálódik, akkor bizony nem zárható ki, hogy atomháborúvá alakul, és az mindannyiunk végét jelentheti, az emberiség végét jelentheti. Ezzel nem kellene tréfálkozni, nem kellene ilyen kijelentéseket tenni, és valóban a béke iránt kellene lépéseket tenni, és felhívni a harcoló feleket is, hogy mielőbb fejezzék be a háborút, mielőbb tűzszünet és béketárgyalások következzenek be.

Még egyszer hadd idézzem föl itt, e falak között is a washingtoni szerződés 1. cikkét, amelyben a felek kötelezik magukat arra, hogy minden nemzetközi viszályt, amelybe belekerülhetnek, békés eszközökkel olyan módon rendeznek, hogy a nemzetközi béke és biztonság ne kerüljön veszélybe. Tisztelt Képviselőtársaim! Kimondja továbbá az 1. cikk, hogy a nemzetközi kapcsolataikban a felek, azaz a NATO-tagországok tartózkodnak az ENSZ céljaival össze nem férő, bármilyen módon megnyilvánuló erőszakkal való fenyegetéstől és erőszak alkalmazásától. Tehát fenyegetés sem és erőszak alkalmazása sem, hiszen egyértelműen a nemzetközi béke kerülhet veszélybe, ha ezt megtesszük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Ezért arra szeretném ezúton is felhívni mindannyiunkat, hogy továbbra is a béke mellett álljunk ki, a magyar kormányt támogatjuk a békepárti álláspontjában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage