ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Frakcióvezető úr több fontos kérdést is felvetett, azonban nem biztos, hogy a napirend előtti felszólalások időbeli kerete lehetővé teszi, hogy minden egyes kérdésre vagy témára válaszoljak, ezért engedjék meg, hogy a szerintem legfontosabb témára vagy a legégetőbb témára válaszoljak és reflektáljak, ugyanis a szomszédunkban már több mint két éve dúl a háború, és a kormány álláspontja pedig a háború kitörése óta világos és következetes: elítéljük Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és nem ismerjük el a megszállt területeken tartott illegális népszavazások eredményét. Fontos ezt hangsúlyoznunk, hiszen a mögöttem található baloldali padsorokban van olyan párt, amelynek az elnöke nem csupán másként vélekedik erről, hanem személyes jelenlétével kívánt érvényt szerezni a népszavazásoknak és azok eredményeinek. Hátranézek: sajnos ebből a pártból most nincsenek itt. És ne kerülgessük a forró kását, ez a párt nem más, mint a Jobbik.

Ahogyan tehát a háború elején egyértelművé tettük, az álláspontunk azóta is világos: elismerjük Ukrajna önvédelemhez való jogát, de ahogyan más ország, úgy Ukrajna érdekeit sem helyezhetjük Magyarország érdekei elé. Márpedig Magyarország érdeke egyértelműen a béke. És ezt nemcsak mi, a kormány részéről gondoljuk így, hanem a magyar embereknek ez a világosan kifejezett álláspontja. És ez az álláspont nemcsak minket kötelez, hanem illene másoknak is, Brüsszelben is és a baloldali ellenzéknek is tiszteletben tartani ezt. Éppen ezért fontos és szükséges, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy kimaradjunk a háborúból, hiszen a világháború kitörésének a kockázata már nyolcvan éve nem volt olyan közel, mint napjainkban. Egy háború esetén pedig az eszkaláció csökkentését, az emberi életek megmentését nem a fegyverek, hanem a diplomáciai tárgyalások jelentik, ahogyan erről a világ más pontjain kitörő konfliktusok esetében Brüsszelben sem feledkeznek meg. Vajon miért nem akarják ezt belátni pont a szomszédunkban dúló háború vonatkozásában?

Tisztelt Képviselőtársaim! Óriási rajtunk a nyomás, és ez a nyomás a választások közeledtével csak erősebb lesz, hiszen látjuk azt a háborús pszichózist, amelyben a nyugati vezetők az életüket, a mindennapjaikat élik; látjuk, ahogyan a sisaktól eljutottak a lőszerekig; látjuk, ahogyan a NATO már a fegyverszállítások, a katonák kiképzése és ezek finanszírozásának megteremtése érdekében koordinációs feladatokra készül. Igen, tisztelt képviselőtársaim, az a NATO, amely a támadásra sem a megalapításakor, sem azóta nem készülődött, nem vállalkozott; az a NATO, amely egy védelmi közösség. Mi továbbra is kiállunk amellett, hogy ez egy védelmi közösség, és egy olyan védelmi közösséghez csatlakoztunk, amely a világ legerősebb védelmi közössége. Éppen ezért miért is lenne ennek a védelmi közösségnek a megtámadása bárkinek a részéről is a napirenden?

Tisztelt Képviselőtársaim! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a béke melletti kiállással párhuzamosan nem csupán nem feledkeztünk meg a háborúban szenvedőkről, hanem minden idők legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtottuk végre és hajtjuk végre. Már több mint egymillióan vannak, akik a háború elől menekültek, és lépték át az ukrán-magyar határt, jöttek át Magyarországra. Köszönetet szeretnék mondani a segélyszervezeteknek, és köszönetet szeretnék mondani minden magyar embernek, akik mindig újra és újra bizonyítják, hogy a szomszédaink számíthatnak ránk. Számíthatnak ránk, ha hidegben fűtési eszközökre van szükségük; számíthatnak ránk, hogyha ellátási problémák miatt élelmiszersegélyre van szükségük; de akkor is számíthatnak ránk, ha a gyermekeiknek óvodára vagy iskolai oktatásra van szükségük itt, Magyarországon; és ha egészségügyi ellátás indokolt, akkor abban is támogatjuk őket.

És nemcsak a hozzánk érkező menekülteknek, hanem a bajba jutott területeken maradottaknak is segítünk. Áprilisban átadtunk egy mobilkonténerekből készült óvodát Zahalci községben. Szinjakon pedig nemsokára egy egészségügyi rendelőintézetet, postát és önkormányzati helyiséget is magában foglaló multifunkcionális épületet fogunk átadni.

Minden segítséget megadunk tehát a rászorulóknak, a háború elől hozzánk menekülőknek és a bajba jutott területeken maradottaknak. Éppen ezért kiállunk amellett, hogy a béke tudja megállítani a további háborús szenvedéseket. Nagy rajtunk a nyomás, és mivel látják, hogy a kormány kitart a béke álláspontja mellett, ezért a háborúpártiak a baloldali padsorokban keresik a szövetségeseiket.

Sajnos látjuk, a magyar baloldal dollárokért sok mindenre kapható. Bízunk benne, hogy a békepárti oldal képviselői június 9-én egyértelmű irányt mutatnak a brüsszeli vezetésnek is. Köszönöm szépen. (Arató Gergely: És jön a rubel!  Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage