HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ukrajnában immár harmadik éve dúl a háború, keleti szomszédunkban ezekben a pillanatokban is véres harcok folynak. Az elmúlt két évben több százezren haltak meg, milliók váltak földönfutóvá, miközben a frontok gyakorlatilag megmerevedtek. A konfliktus katonai lezárására jelenleg semmilyen esély nem mutatkozik, pedig a harcok folytatása megoldást nem hoz, csak újabb halottakat, százezreket tesz özveggyé, árvává vagy hadirokkanttá.

Tisztelt Ház! A magyar kormány és a Fidesz-frakció álláspontja a háború kitörésének első napja óta világos és egyértelmű: mi a béke oldalán állunk, Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, nem veszünk részt lőszerszállítási akciókban, és nem fogunk katonákat sem küldeni a frontra.

A konfliktus kitörése óta mondjuk, hogy minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. A nyugat-európaiak először csak sisakokat küldtek a frontra, majd lőszereket és kézifegyvereket, aztán jöttek a harckocsik és a rakéták. Mára sajnos eljutottunk oda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek. Emmanuel Macron például már nyíltan szinte a harmadik világháború kitörésének esélyével számol. A francia elnök többször kijelentette, hogy valamikor szükség lehet a nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában; azt is mondta, hogy lehet, hogy valamikor a helyszínen kell végrehajtanunk műveleteket  bármi legyen is az , hogy szembeszálljunk az orosz erőkkel.

Sajnos, több európai uniós vezető is hasonló háborús pszichózisban él. Szintén nem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők ukrajnai bevetését Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter sem. Sikorski azt írta az X nevű platformra: „A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését.” Hasonló véleményen van a cseh elnök, de a finn külügyminiszter sem zárná ki nyugati csapatok Ukrajnába küldését. És a sort még hosszan folytathatnám.

Tisztelt Ház! Veszélyes fordulat kezd kibontakozni a NATO vezetésén belül is. A hónap elején tartották a NATO-tagállamok külügyminisztereinek a találkozóját, ahol olyan előterjesztés született, amellyel a katonai szervezet közelebb kerülhet a háborúhoz. A dokumentum szerint a NATO-nak koordinációs szerepet kell vállalni az ukrán fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében.

(14.20)

Pedig a katonai támogatás összehangolása idáig kétoldalú alapon zajlott, a szövetség nem vett részt ebben. De mivel a tagországok döntő többsége egyetért azzal, hogy a NATO koordináló szerepét növelni kell, ezért most elindul a tervezési munka. Ez megdöbbentő és elfogadhatatlan! Magyarország nem vehet részt sem a tervezésben, sem magukban a műveletekben, sem azok finanszírozásában. Ellenzünk minden olyan javaslatot, amely közelebb vinné a NATO-t a háborúhoz. Egyetlen magyar katona sem fog részt venni ilyen feladatokban, és a magyar adófizetők pénzét sem használhatják ezekre a célokra. A NATO védelmi szövetség; Magyarországnak ellen kell állni minden olyan javaslatnak, amely támadási szövetséggé alakítaná át. Ez nem Magyarország háborúja, de még csak nem is a NATO háborúja. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a NATO és Oroszország közvetlen konfliktusát a következő időszakban. Sajnálatos, hogy vannak ezzel ellentétes szándékok, tervek, és készülnek ezzel ellentétes előterjesztések, amelyek az eddig vörösnek hitt vonalak egy részét bizony átlépnék. Magyarország ellen fog állni minden egyes olyan javaslatnak, amely az Ukrajnában zajló háború eszkalációjához, egy világháború közvetlen fenyegetéséhez vezetne.

Tisztelt Ház! Elképesztő ugyanakkor, hogy a magyar baloldal ebben a helyzetben még mindig háborúpárti. A dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen kifejezte, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a frontra. Ha a baloldalon múlna, Magyarország már régen belesodródott volna a háborúba; ezt nem fogjuk hagyni, a magyar emberek nem akarnak háborúzni. A Fidesz-frakció továbbra is teljes erejével támogatja a kormányt a világháború kitörése elleni küzdelmében, az ország békéjének és biztonságának megőrzésében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage