DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Szákszend és Oroszlány. Ezek azok a települések, melyek lakosai számára az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet nyújtja többek között a járóbeteg-szakellátás keretében az onkológiai ellátást és gondozást, valamint a teljes körű ultrahang-diagnosztikát, bőr- és nemibeteg-ellátást, valamint ortopédiai ellátást. Pontosabban nyújtotta, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozata szerint ezek az ellátások az év végéig biztosan szünetelni fognak, ami arra kényszeríti az említett települések lakóit, hogy 20 kilométerrel arrébb vegyék igénybe ezeket az ellátásokat, ami minimum plusz-plusz egy óra utazást jelent, illetve a várólistákat jelentősen növelheti Tatabányán.

A határozatból az is kiderül, hogy mi a felfüggesztés oka. Szakemberhiány. Egészen egyszerűen nincsen elég szakember arra, hogy egészségügyi ellátásokat nyújtsanak a környék lakosságának. Pontosan az történik tehát, amire az MSZP számtalan alkalommal felhívta a figyelmet: ha nem rendezik érdemben az egészségügyi dolgozók bérét és munkakörülményeit, akkor el fogják hagyni a pályát, és ellátások fognak országszerte megszűnni.

És mit látunk? Azt, hogy országszerte sorra zárnak be kórházi osztályok azért, mert nem képesek nyújtani az eddig biztosított ellátást. Idén január 6-án összesen 20 osztály ideiglenes leállítását jelentette be a központ egyszerre. Ezek között szerepel például a Szent János Kórház, hogy már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Kiderül továbbá az is, hogy több mint egy tucat fekvőbeteg-ellátó helyen csökken az addig nyújtott egészségügyi ellátások száma. A helyzet azonban nem javul, azóta is sorra szűnnek meg osztályok, ideiglenesen, személyzeti hiány miatt. Április 16-ától a dunaújvárosi hematológiai ellátás szünetel, helyette Székesfehérvárra kell beutazni. Ilyen kijelölő határozatok sora született.

A szlovákiai magyar napilap, az Új Szó idén januárban tette fel a kérdést, hogy összeomlás szélén vane a szlovák egészségügy. Az a szlovák egészségügy, amelynek reformját pontosan ugyanattól a Boston Consultingtól rendelték meg, amely csoporttól a magyar egészségügy reformját is várták.

Fentiekre tekintettel kérdezem: a szlovák után a magyar egészségügy is az összeomlás szélén van? Mivel magyarázza az osztályok átmeneti szakemberhiány miatti bezárásáról szóló határozatok tömegét? Mikor fogja végre ténylegesen és érdemben rendezni az állam az egészségügy helyzetét? Vagy az volna a céljuk az állami rendszer leépítésével, hogy a magyarokat a fizetős egészségügybe tereljék? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage