RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Fizetős egészségügyet az önök kormánya vezetett be, tisztelt képviselő asszony. Ezt úgy hívták, hogy vizitdíj és kórházi napidíj, és a magyar emberek söpörték ezt el a szociális népszavazással: 2008 márciusában döntöttek úgy az emberek, hogy nem kérnek a baloldal fizetős egészségügyéből. Önök nemcsak fizetőssé tették az egészségügyet, hanem privatizálták is, amit lehetett. Ez volt a hospinvestes korszak, amikor kórházak, rendelők egyaránt magánüzemeltetésbe kerültek, és kiderült, hogy utána az állami finanszírozást felvették, a betegeket nem látták el, és mindegyik ilyen intézmény a csőd szélére került, és utána 2010 után kellett ezeket megmenteni.

Az is elmondható, hogy míg önök csökkentették az orvosoknak a fizetését, kórházakat is zártak be, és ezt a céljukat, ezt a célkitűzésüket nem felejtették el, amikor kormányoztak, akkor is bezártak gyermekkórházat, OPNI-t, Szabolcs Utcai Kórházat, és még lehetne sorolni, Schöpf-Merei Kórházat például, és a legutóbbi választási kampányban nemcsak Gyurcsány Ferenc állt ki a fizetős egészségügy mellett, mint vizitdíj és kórházi napidíj, hanem az önök több szakpolitikusa is megszólalt. László Imre például azt mondta, itt volt az ön képviselőtársa, hogy a kórházak 45 százalékát be kellene zárni, mert a kórházak 45 százalékára nincs szükség. Tehát ön itt beszél vidéki kórházakról, hát, azok közül minden másodikat önök bezártak volna a saját szakpolitikusuk elmondása szerint. Sőt, Komáromi Zoltán, aki most árnyékminisztere a baloldalnak, ő azt mondta, hogy még a 45 százaléknál is többet be kell zárni, mert ennél kevesebbel is el lehet látni a magyar betegeket. Márki-Zay Péter, az önök miniszterelnök-jelöltje pedig azt mondta, hogy vidéken sürgősségi osztályokra, szülészeti osztályokra nincs mindenhol szükség. Tehát, amit tettek kormányon, hogy kórházakat zártak be, 16 ezer ágyat számoltak föl, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el, ezt folytatták volna, ha kormányra kerülnek.

Engedje meg, hogy csak egy számsort hadd mondjak erre! Amikor önök elkezdték a kormányzásukat, 2002-ben 37 295 dolgozó orvos volt Magyarországon, 37 ezer. Mire befejezték a kormányzásukat, maradt 33 943. Tehát az önök idején közel 3000-rel, több mint 3000-rel csökkent a dolgozó orvosok száma, most pedig elértük a 40 ezret, tehát több mint 6 ezerrel nőtt a dolgozó orvosoknak a száma. Így van most többszintű ellátás, mint az önök idején. Önök csak azt tudták bemutatni, hogy csökkenhet az orvosok száma, mi azt is be tudtuk mutatni az elmúlt években, hogy tudott nőni az orvosok száma.

És ne felejtsük el azt a béremelést sem, amit az egészségügyben végrehajtottunk! Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor egy kezdő orvos 129 ezer forintot keresett, most a kezdő orvos alapbére  ez még a túlóra és egyéb pótlékok nélkül  687 ezer forint. Akkor egy pályája végén levő orvosnak a bruttó keresete 262 ezer forint volt, most 2 millió 380 ezer forint. Az ápolóknak tavaly júliusban 18 százalékkal, idén márciusban átlagosan 20 százalékkal emeltük a bérét, így összességében több mint 200 milliárd forinttal növeltük az idei bérkeretet a másfél évvel ezelőttihez képest. 2010-ben egy egészségügyi szakdolgozó átlagosan havonta 170 ezer forintot keresett, most már ez az összeg közelíti a 800 ezer forintot, tisztelt képviselő asszony. Tehát érezhető léptékben béremelést hajtottunk végre, és növeltük is az egészségügy forrásait országos szinten is.

Erre fogunk törekedni, emellett pedig felújítottunk részben vagy egészben 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást, és építettünk 23 teljesen új rendelőintézetet és teljesen új 34 mentőállomást. Mi erre fogunk törekedni a továbbiakban is, hogy minél jobban megbecsüljük anyagilag is az orvosokat, minél jobban megbecsüljük anyagilag is az ápolókat, és minél több kórházat tudjunk felújítani.

Azt pedig szívből sajnáljuk, hogy önök mással sem foglalkoznak, mint ezeket a célokat akadályozzák, például az uniós forrásoknak a politikai okból történő visszatartásával önök azt akadályozzák, hogy még több rendelőt és még több kórházat tudjunk felújítani. Azt kellene meggondolni, hogy érdemese önöknek az egészségügyi fejlesztéseket Brüsszelben akadályozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage