DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem először tesz föl ilyen kérdést.

Konkrét kérdésre konkrét válasz. Én is találkozom ezekkel a kerékpáros, nagytáskás futárokkal. Meg kell hogy mondjam, hogy rám mindig magyarul káromkodtak vissza, úgyhogy én itt angol választ nem nagyon találtam, de ez, gondolom, alkalom kérdése. Azt viszont a lehető leghatározottabban állítom, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A magyar munkaerő az első. Külföldi munkaerő alkalmazására pedig  ahogy ön is mondta  kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Magyarán, csak akkor jöhetnek külföldiek, ha magyar munkavállalót nem sikerül kiközvetíteni a betöltetlen álláshelyekre.

Az új, szigorúbb szabályozás arra hivatott, hogy a magyar munkahelyeket megvédje, ugyanakkor a beruházások és szolgáltatások számára biztosítsa a szükséges munkaerőt. A 2010-es foglalkoztatási fordulat óta egymillióval növeltük a magyarországi munkalehetőségek számát, miközben a hazai reálkeresetek fokozatosan zárkóznak fel az uniós átlaghoz. Több olyan intézkedést hozott a kormány, amely a munkaerőhiány kezelését célozza, ugyanakkor a külföldi munkaerő tömeges beáramlását sikeresen korlátozza.

Áttekintve a környező országokat úgy látjuk, hogy a külföldi munkavállalók aránya Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatottak létszámán belül. A harmadik országból érkező munkavállalók aránya Magyarországon jelenleg 2,6 százalék, Szlovákiában ez az arány 3,8, Lengyelországban 6, Csehországban 17 százalék. Ausztriát már nem is érdemes megemlíteni. A foglalkoztatottaknak mintegy 20 százalékát külföldi állampolgárságú személyek teszik ki.

Az utóbbi időszakban jelentős aktivitásélénkülés figyelhető meg, és itt a konkrét kérdésre a konkrét válasz. A KSH adatai szerint egy év alatt 64 ezerrel nőtt azoknak a korábban inaktív státuszban lévőknek a száma, akik elkezdtek munkát keresni. A kormány elsősorban a munkahelyteremtés ösztönzésével, a munkavállalás feltételeinek elősegítésével igyekszik az elvándorlást fékezni, a külföldön dolgozók hazatérését előmozdítani.

Szintén konkrét adat: a 2010-es fordulat óta eddig 219 ezer, külföldre távozott magyar állampolgár tért vissza Magyarországra. Mintegy 40 ezer fős vándorlási többlet van a 2010 óta külföldről érkezők és külföldre távozók között. Mindezek alapján úgy véljük, hogy az általunk hozott szigorú idegenrendészeti szabályozás és az inaktívak bevonására irányuló erőfeszítéseink sikeresek, sikeresen zajlanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage