DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Két dolgot szeretnék itt, az elején leszögezni. Egyrészt még mindig olyan furcsa érzést kelt az, hogy ezeknek a gyáraknak az építését pont önök szerették volna korábban, tehát én egyszerűen hétről hétre értetlenül állok ez előtt a kérdés előtt. De ez az egyik dolog.

(15.20)

A másik pedig az, hogy sajátos demokráciafelfogásról tanúskodik az, hogy képviselő úr már a kérdésében is meghatározza azt, hogy én mit mondhatok, meg mit nem mondhatok. Ettől függetlenül én igyekszem minden olyan dologra is kitérni, amit én fontosnak tartok, mert szerintem ezt nem lehet egy kérdésben korlátozni. Az április 8-ai plenáris ülésen egyébként már nagyon sok kérdésre lehetőségem nyílt, hogy válaszoljak, de ezt most ismét megteszem, mert azt gondolom, hogy egyébként a képviselő úr nagyon fontos kérdéseket vet fel.

Szeretném azt megismételni, hogy mi valóban abban hiszünk, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Ön azt kérte, hogy erről ne beszéljek, de én pont azt gondolom, hogy ennek kellene lennie a közös kiindulópontnak. Ön is tudja azt, hogy a zöldenergiát meg kell termelni, de azt el is kell tudni tárolni, és ehhez pedig beruházásokra van szükség. A magyar kormány a zöldenergiában hisz, a zöldideológiában viszont nem.

Nézzük csak meg, hogy hány olyan nyugat-európai ország van, ahol alapvetően ideológiailag vezérelt felelőtlen zöldátállás történt meg, milyen drasztikus következményei voltak az ország energiaellátását tekintve, az energiabiztonsági és egyébként a klímapolitikai célokat tekintve is  a károsanyag-kibocsátásra gondolok. Úgyhogy az a helyzet, hogy ezeket a klímapolitikai célokat a magyar kormány úgy tartja kiemelten fontosnak, hogy természetesen közben a magyar gazdaság fejlődését folyamatosan szem előtt tartja.

Magyarországon világos és tiszta környezetvédelmi szabályok vannak. Arra képviselő úr is utalt, mert a kormányhivatalok, a hatóságok teszik a dolgukat, hogyha kell, akkor bizony meghozzák azokat a döntéseket, amelyekre szükség van; gondoljunk csak arra, hogy a bátonyterenyei üzem kapcsán is meghozták azt a döntést, hogy az üzem működését felfüggesztették.

Az ipari gyártási tevékenységet végző engedélyesek működését a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. 2023-ban a munkavédelmi hatóságként eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatalok országosan körülbelül 9 ezer hatósági ellenőrzést folytattak le, valamennyi esetben gondosan eljártak, és a hatósági eljárás megindításáról döntöttek.

Emellett a kormány idén új kormányrendeleti szabályozás megalkotásáról is döntött, és a munkavédelmi bírság összegét is emelte. Ugye, egészen 100 millió forintig terjedhet a munkavédelmi bírság, attól függően, hogy az érintett munkáltató természetes személy, mikro- és kisvállalkozás, középvállalkozás vagy nagyvállalkozás.

Ugyancsak fontosnak tartom megemlíteni a környezetvédelmi másodfok ügyét. Itt arról van szó, hogy 2024. július 1-jétől lehetőség lesz a másodfokú eljárás lefolytatására a meghatározott környezetvédelmi hatósági ügyekben. Ezzel is tovább erősödik a jogbiztonság a fellebbviteli eljárások területén. Ezt például  márpedig a környezet hatékonyabb védelmét jelenti  sem ön, sem az LMP frakciója nem támogatta.

Ön említette a Fenntartható Fejlődés Bizottsága április 16-ai ülését. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy itt nem egy üzenet történt, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztérium levelet küldött, és úgy tudom, hogy ezen az ülésen egyébként a képviselő úr sem vett részt.

Továbbra… (Csárdi Antal: Nem vagyok tag!  Derültség a Párbeszéd soraiból.) Bármelyik képviselő részt vehet az üléseken. Elnézést kérek, hogyha ezt az LMP fontosnak tartja, nyugodtan ilyen tájékoztatáson részt lehet venni a bizottsági ülésen. Továbbra is arra kérem önt és az LMP frakcióját, hogy ne támadják, hanem támogassák a magyar kormánynak a zöldenergiával kapcsolatos elképzeléseit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage