BARCZA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent az infláció üteme az előző év azonos hónapjaihoz képest.

Jól látható, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően idén a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ér a háború, amit, azt gondolom, mindannyian nagyon várunk, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. Ez a számokat tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal növekedhet. Fontos cél, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát.

Itt lényeges viszont megemlíteni, hogy annak idején Magyarországon sajnos nem jöttünk ki ilyen pozitívan a válságos időszakokból. Emlékezhetünk még arra, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok sorozatos megszorításokkal sújtották a magyar embereket, eltörölték a 13. havi nyugdíjat, és egyhavi fizetést vettek el az ápolóktól, az orvosoktól, a tanároktól és az óvónőktől. Sorozatosan emelték az adókat és a rezsit. A baloldal nemcsak a megszorítások miatt veszély, hanem most már háborúba is sodorná Magyarországot, és a betelepítésben is nagyon megengedő.

A nemzeti kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, megemelte az orvosok, az ápolók, a tanárok és az óvónők bérét, a nyugdíjemelést, a béremeléseket, a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést pedig a háborús helyzetben is megvédjük, és eddig is megvédtük.

Tisztelt Államtitkár Úr! A növekedés újraindítását a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növelése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett a reálbérek határozott növekedése következtében bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja.

Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, milyen intézkedések várhatóak a további gazdasági növekedés elérése érdekében. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage