DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A hiteltelenség és a képmutatás iskolapéldája, ahogy a baloldal évek óta folyamatosan a kormány családtámogatási intézkedéseit támadja, amiket egyébként ők is igénybe vesznek. Teszik mindezt úgy, hogy a 2002-es hatalomra kerülésük után, a korábbi ígéretüket megszegve, eltörölték az első Orbán-kabinet otthonteremtési rendszerét, és megszüntették a kedvezményes, kamattámogatott hiteleket, több mint duplájára emelték a lakásáfát, továbbá a devizahitelezés csapdájába terelték a magyar családokat.

Emlékezzenek, hogy a 2010 előtti családpolitika nem támogatta az egy és két gyermeket nevelőket, és a háromgyermekeseknek is csak minimális állami hozzájárulás járt. Emlékezzenek, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták 2005-ben eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, s a háromgyerekesekét pedig radikálisan csökkentették. Emlékezzenek, hogy a szocialisták a gyes időtartamát is csökkentették, amit a nemzeti kormány 2010-ben állított vissza. A 2010-es kormányváltást megelőzően sok nőnek választania kellett a gyermekvállalás és a munkahelye megtartása között. A 2010-ig működő balliberális adórendszer a jövedelmek eltitkolására és a segélyekből való megélhetésre ösztönzött.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi, a Fidesz-KDNP a baloldallal szemben hisszük és valljuk, hogy a család a legfontosabb összetartó erő a társadalomban, amire vigyázni kell. Családok nélkül nincs jövője a nemzetnek. 14 éve azon dolgozunk, hogy a fiatal pároknak, a gyermekeket váróknak, a gyermekes családoknak és az időseknek is folyamatos támogatást nyújtsunk, és kiszámítható környezetet biztosítsunk.

14 éve lépésről lépésre vezettünk be több mint harminc családtámogatási formát, melyek az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a munka, valamint a magánélet egyensúlya köré épültek. A magyar családtámogatási rendszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy az egy egész életen átnyúló támogatási rendszer, ahol minden életszakaszban segítséget tudunk nyújtani.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legkedvezőbb a családtámogatási rendszer. A családtámogatásnak köszönhetően 2010 óta jelentősen javult a gyermekeket nevelő háztartások anyagi helyzete, valamint a családok ingatlan vagyona is jobban gyarapodott.

Tisztelt Államtitkár Úr! Folyamatosan építjük a családbarát Magyarországot. Családtámogató intézkedéseinket azok az ellenzéki, balliberális családok is élvezik, akik szerint természetes, hogy ez jár nekik. Legfontosabb feladatunk tehát, hogy kiszámíthatóságot biztosítsunk pártállástól függetlenül minden magyar családnak, s megőrizzük számukra Magyarország békéjét és biztonságát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hiszünk ebben az értékben, hisszük a családbarát ország eszméjét. Várom megtisztelő válaszát, kérdezve azt, hogy a kormány milyen támogatásokkal szolgálja a családok jólétét. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage