ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy van, a nemzeti kormány számára, számunkra ezekben a háborús időkben is a gyermek az első, ezekben a nehéz időkben is megvédjük a családtámogatásokat. Brüsszel és az európai baloldal háborúpárti politikája egyre nagyobb veszélybe sodorja Európát, és rendkívüli kiadásokkal terheli hazánkat is. A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások közepette is megvédi a családi adórendszert, a családtámogatásokat. Januártól bevezettük a CSOK Pluszt és a még kedvezőbb falusi CSOK-ot. Elmondhatjuk tehát, hogy míg Gyurcsányék mindig elvettek a családoktól, addig a nemzeti kormány évről évre bővíti a családtámogatási rendszert.

Mi nem a bevándorlókban, hanem a magyar gyermekekben látjuk Magyarország jövőjét, és ahogy képviselő úr is mondta, 2010-ben Magyarországon családbarát fordulat történt, a kormány legfontosabb prioritása az volt, hogy támogassuk a gyermekvállalást, a gyermeknevelést. Ez abból is látszik, hogy a 2010-es összeghez képest három és félszeresére emeltük a családok támogatására fordított összegeket; ez az idei esztendőben is 3300 milliárd forint.

Ugyan a válaszomra rendelkezésre álló időkeret nem engedi meg, hogy mindent fölsoroljak, de azért engedjen meg néhány számot! A minimálbér emelkedésével a gyermekgondozási díj havonta folyósítható maximális összege évről évre emelkedik, 2010-hez képest 2024-re több mint három és félszeresére emelkedett. A minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően a diplomásgyed összege is minden évben emelkedik, 2024. január 1-jétől az alapképzés esetén bruttó 186 760, a mesterképzés esetén pedig több mint 228 ezer forintra. 2021. július 1-jétől bevezettük a „Csed 100”-at, ami azt jelenti, hogy a gyermeket vállaló, gyermeket szülő anyukák a gyermekük születését követő fél esztendőben a bruttó fizetésüket, tehát a bruttó fizetésük 100 százalékát kapják kézhez.

2024. január 1-jétől a minimálbér emelkedésével együtt 266 800 forintra nőtt az önellátásra képtelen gyermekek gondozásáért a gondozó szülők számára járó otthongondozási díj, a gyod összege is. 2023. január 1-jétől havi szinten gyermekenként 10 ezer forint plusz családi adókedvezmény jár a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak. 2020. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak, 2022. január 1-jétől az átlagbérig a 25 év alatti fiataloknak, 2023. január 1-jétől pedig már a 30. életévük betöltése előtt gyermeket vállaló édesanyáknak sem.

(15.40)

Bevezettük korábban a babaváró kölcsönt, amelyet most 11 millió forintra emeltünk. A bevezetésétől mostanáig közel 242 ezer család vette ezt igénybe, több mint 2,3 milliárd forint összegben.

Bevezettük eredetileg a CSOK-ot is, az idén január 1-jétől pedig bevezettük a CSOK Plusz kamattámogatott hitelprogramot, a falusi CSOK összegét pedig 50 százalékkal megemeltük.

Hosszan sorolhatnám még azokat az intézkedéseket, amelyeket megtettünk azért az elmúlt 14 esztendőben, hogy támogassuk Magyarországon a gyermeket vállaló családokat. Brüsszelben háborús készülődés folyik, ezt mindannyian érezzük. Mi továbbra is meg fogjuk védeni a magyar családok békéjét és biztonságát. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage