HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Bűn, amit a nyugdíjasokkal tesznek. Bejelentették, hogy az alacsony gazdasági növekedés miatt idén sem lesz nyugdíjprémium, aztán az is kiderült, hogy június 9-éig nem lesz költségvetés sem, nehogy a magyarok még a választások előtt megtudják, milyen súlyos a helyzet valójában.

Önök tönkretették a gazdaságot, és ezt a mélyszegénységben élő nyugdíjasok érzik a legjobban. Még véletlenül sem fogják vissza a gyeplőt, folyamatosan játsszák át a magyarok pénzét a fideszes barátaiknak, épülnek a luxusszállodáik, és zökkenőmentesen működnek a pénznyelő beruházásaik. Emelték ugyan 6 százalékkal a nyugdíjakat, de Rogán Antal kedvenc óriásplakátos cégét 18 százalékkal támogatták, szintén az inflációra hivatkozva. Hogy is van ez, államtitkár úr? Külön van infláció a haveroknak? A nyugdíjasoknak 6 százalék, a haveroknak 18 százalék.

Közben pedig tudjuk, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a nyugdíjasok. Végigdolgozták az életüket, és most magányosan, betegen és szegényen kell tölteniük azt az időt, amikor már a megérdemelt pihenésüket kellene élvezniük. Magányosan, hiszen a gyerekeik, unokáik már külföldre költöztek egy jobb élet reményében, és jó, ha évente egyszer találkozhatnak. Betegen, hiszen nincs pénzük gyógyszerre, egekben a gyógyszerárak, és nem tudnak eljutni orvoshoz a várólisták miatt. Szegényen, hiszen a nyugdíj nem követi az inflációt, a kormány könyöradományaiból kell hónapról hónapra megélniük. Milyen megalázó egy szülőnek, nagyszülőnek, amikor a gyermekeitől kell pénzt kérnie kölcsön, mert kevés a nyugdíja? Sok idős embernek ez a valóság. Már nem tud adni ajándékot vagy akár zsebpénzt az unokájának. Van, akinek előrehaladott kora ellenére munkát kell vállalnia, hogy meg tudjon élni.

Államtitkár úr, hogy tehették ezt? A kormánynak felelőssége, hogy odafigyeljen az idős állampolgáraira, hiszen ők építették fel a mi jelenünket. Tisztességesen végigdolgozták az életüket egy nyugodt, békés időskor reményében, azonban keservesen csalódniuk kellett, amikor azzal szembesültek, hogy cserben hagyta őket a kormányuk.

Kérdezem tehát államtitkár urat: mikor tervezik rendezni a nyugdíjasok helyzetét? Mikor lesz nyugdíjemelés és mikor lesz nyugdíj-kiegészítés? Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage