RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Elég sok szóbeszédalapú rész volt a felszólalásában, tisztelt képviselő úr, igyekszem majd ezeket helyreigazítani.

Nézzük a nagy számokat az egészségügy kapcsán! Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor 1198 milliárd forintot fordítottunk egészségügyre. Ezt nagyon nagy mértékben növeltük az elmúlt években, most 3225 milliárd forintot fordítunk erre. Tehát az 1198-hoz jött még 2027 milliárd, és így lett 3225 milliárd forint. Több mint 170 százalékkal, közel háromszorosára, jóval több mint két és félszeresére növeltük az egészségügyre fordítható forrásokat. Ezeknek egy jó része béremelésekre ment.

Először az orvosok béremelése zajlott le. Az az orvos, aki a pályája kezdetén volt, az 2010-ben 129 ezer forintot keresett, most ugyanígy egy pályakezdő orvos 687 ezer forintot keres. Akkor a pályájának nem az elején, hanem a végén lévő orvos ezzel a 129 ezer forinttal szemben 262 ezer forintot keresett. Ezzel szemben most nem 262 ezer forintot keres meg nem is a kétszeresét, meg nem is, mondjuk, egymillió forintot, meg nem is kétmillió forintot, hanem 262 ezer forint helyett 2 millió 380 ezer forintot keres. Ez egy óriási előrelépés.

Fontos volt az ápolók béremelése is. Idén március 1-jétől volt egy 20 százalékos, tavaly júliustól pedig egy 18 százalékos emelés. Akinek az átlagos keresete 2010-ben 170 ezer forint volt ápolóként, annak most közel 800 ezer forint a fizetése. Ez volt az egyik fontos lépés, a bérek megemelése.

Olyanokról beszélt, tisztelt képviselő úr, hogy 20 ezer ember távozott az orvosok közül. Ez meg aztán végképp nem az, hogy a valótlanság, hanem a teljes tájékozatlanság a területen, hiszen valóban volt olyan időszak, amikor csökkent az orvosok száma, ez a szocialista kormányzásnak volt az időszaka, amikor a korábbi, magasabb orvosszámhoz képest 2010-re 3 ezer fővel, 33 943-ra csökkent az orvosok száma 2002-höz képest; ekkor valóban csökkent. Azóta viszont nőtt, jóval többet nőtt, mint amennyivel a szocialista időszakban csökkent, és 40 ezer fő környékére nőtt. Tehát akkor, amikor 34 ezerről 40 ezer főre nő az orvosok száma, tehát 6 ezerrel több orvos lesz, arra az időszakra mondja ön, hogy 20 ezer orvos távozott, úgy, hogy összességében van 40 ezer orvos, sőt a szocialista kormányzás idején csak 34 ezer orvos volt Magyarországon. Tehát hála istennek itt is növekedésről beszélhetünk.

Az új járóbeteg-irányítási rendszerrel több beteget lehet ellátni, tisztelt képviselő úr, mert nem a rendszer enged valahány embert felvenni, hanem maga az orvos beállítja, hogy hány percenként fogja a betegeket fogadni, semmifajta külső kényszer nincsen. Nem tudom, hogy minek alapján beszél erről.

A sürgősségi osztályok és az ügyelet viszonya. Pontosan azért tettük a sürgősségi osztályok mellé sokszor az ügyeletet, hogy akik a sürgősségi osztályra mennek be, de igazából nincs sürgősségi ellátásra szükségük, hanem sima, akár ügyeleti ellátásban is részesíthetők, azok ne várjanak ott négy-öt órát, ameddig a valóban sürgős betegeket, akiknek vérzése van, romlik az egészségi állapota, és gyorsan el kell őket látni, ellátják, hanem akiknek nincsen sürgősségi beavatkozásra szüksége, az ottani ügyeleten, a sürgősségi osztály mellett lévő ügyeleten el tudják látni, és nem három-négy óra múlva, amíg jönnek a sürgősségi betegek, hanem rögtön, fél órán belül ellátható.

És ha megnézi ön is az országos számait, hogy most már április 25-éig 543 ezer beteget látott el az új ügyeleti rendszer, és ezt összeveti azzal a számmal, hogy hány ügyeleti óra volt eddig folyamatosan a vármegyékből, hónapról hónapra egyre több vármegyében, akkor azt láthatja, hogy körülbelül egy óra alatt egy orvosnak egy beteget kell ellátni. Ez szintén nem a várakozás és a tumultus időszaka.

Azt kérem öntől, hogy ezeket a változásokat ön is támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage