SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nem fogadom el államtitkár úr válaszát, többek között azért sem, mert a valóság teljesen más azzal szemben, amit ön elmondott. (Rétvári Bence: Tudjuk meg, mi!)

És ha már a béremeléssel válaszolt, akkor hadd mondjam el, hogy az ápolók nem kapták meg az idén beígért béremelésüket rendesen. A kormányzati kommunikáció szerint az ápolók alapbére márciustól átlagosan 20 százalékkal nőtt, ehelyett azonban sokan csak 13-14 százalék többletet kaptak, mivel a korábbi pótlékok többsége beépült az alapbérbe. (Rétvári Bence: Az tilos, jogszabályilag tilos!) Máshol pedig a pluszmunkáért járó díjazást csökkentették. Az emelés előtt az ápolók átlagbére, nézzük a számot, bruttó 460 ezer forint volt. 92 ezer forint emelés járt volna, ehelyett sokaknál 50-60 ezer forinttal nőtt csak a bér, ami meg sem közelíti a sajtóban hangoztatott 800 ezer forintot. Sok nővér még most is másodállást kell hogy vállaljon, hogy meg tudjon élni.

Vezényléssel fenyegetik őket, miközben az adómentesen adható 30 forint/kilométer helyett továbbra is csak 15 forint/kilométer munkába járási költségtérítésben részesülnek. Ez a szomorú valóság, tisztelt államtitkár úr. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage