TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Hogyha már ilyen családiasan vagyunk itt ezen a szép hétfői délutánon (Rétvári Bence: A Momentumból egyedül vagy!), akkor beszéljünk valami pozitívumról a változatosság kedvéért! Ugye, az ügyészség 2023-ban kifejezetten aktív volt, szükség is volt rá sajnos. A szervezett bűnözői körök az EU-s forrásokhoz kapcsolódó csalások és az áfacsalás területén voltak igazán aktívak, de a pénzmosás és a korrupciós esetek is sajnos gyakoriak. Összességében, ugye, sokmilliárdos tételekről beszélünk.

(16.10)

Néhány adat: 2023-ban 1371 új ügyben indítottak nyomozást, és 139 vádemelés történt, ami több mint 50 százalékkal magasabb, mint 2022-ben. Hm! Ha kicsit jobban belenézünk a számokba, az látszik, hogy az ügyek közel 34 százaléka nem közbeszerzéshez kapcsolódó csalás, közel 20 százaléka áfacsalás, de van itt még közbeszerzési csalás, pénzmosás és így tovább. Szép munka, nem? De! Szerintem legalábbis, úgyhogy én innen is szeretnék gratulálni az Európai Ügyészség munkájához, ők tényleg végzik a dolgukat.

És akkor nézzük meg, hogy az önök ügyészsége, a magyar ügyészség mivel került a hírekbe. Az önök volt igazságügyi miniszterétől idézek a Völner-Schadl-botrány kapcsán: „Persze, magukat kihúzatták … a Martinovics Detti”, és szintén Varga Judit: „Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.” Ez az önök ügyészsége! Ezzel szemben már 2019-ben, azaz öt évvel ezelőtt 680 ezer aláírás gyűlt össze arra, hogy lépjünk be az Európai Ügyészségbe.

Államtitkár úr, nem jönnek a pénzek; amíg ilyen ügyészségünk van, valószínűleg nem is fognak jönni a pénzek. Úgyhogy egyetlenegy kérdésem van csak: mire várnak? (Taps a Párbeszéd és az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage