DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értem, két össze nem függő kérdést tett fel nekem. (Tompos Márton Kristóf: Egyet!) Az egyik az Európai Ügyészség működésével és azzal kapcsolatos, hogy milyen hatékony az Európai Ügyészség; a másik pedig egy konkrét büntetőeljárással kapcsolatos kérdés. (Tompos Márton Kristóf: Nem!)

Egyébként ebben a kérdésben, a konkrét büntetőeljárás ügyében más országgyűlési képviselők már a legfőbb ügyészt is megkérdezték, és a legfőbb ügyész válaszolt itt, az Országgyűlésben, hogy tudniillik folyamatban van a büntetőeljárás; a büntetőeljárásban újabb bizonyítékokat fognak beszerezni; és a büntetőeljárás végén természetesen az ügyészség tájékoztatni fogja a közvéleményt arról, hogy mit is végzett. (Tordai Bence közbeszól.)

Ami pedig az Európai Ügyészséget illeti, az Európai Ügyészség kiválóan együttműködik a magyar ügyészséggel. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Tiborcz István!) Az Európai Ügyészség vezetője példamutatónak nevezte a magyar ügyészséggel való együttműködést (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.), és mivel  nyilván ön is tudja  ez nem egy kötelező együttműködés az Európai Unióban, nem kötelező az Európai Ügyészséget igénybe venni, ezért azok az országok, azok a tagállamok, amelyek kívül maradtak az Európai Ügyészségen  nem egyedül vagyunk ezzel, nem egyedüli tagállamként , az úgynevezett EPPO szervezetén kívül, azok együttműködnek az európai főügyésszel, és az európai főügyészség vagy Európai Ügyészség pedig a magyar ügyészséget veszi igénybe a vizsgálataihoz.

Úgy tudom, hogy eddig kifogás még nem volt a magyar ügyészség szerepével kapcsolatban. Kérem, fogadja el az Európai Ügyészség vezetőinek a véleményét. Az is nagyon fontos, hogy ön mit gondol erről, de talán az is, hogy az Európai Ügyészség vezetője mit gondol a magyar ügyészséggel való együttműködésről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage