VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Nagyon szépen köszönöm a szót. Egy idézettel kezdem először önöknek. Az idézet így hangzik: „Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé. Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, a pedagógusok, az intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel”  mondta az önök által megválasztott alapvető jogok biztosa még 2019-ben, és tette ezt jó okkal.

A kormánypárti képviselők teljes sorának vált bevett gyakorlatává, hogy gyerekeket használnak ki politikai célra. Maga Orbán Viktor is kapott ezért bírságot korábban, de Borkai Zsoltnak is kedvelt időtöltése volt a gyermekekkel való kampányolás.

Valójában szinte hónapról hónapra lehet történeteket olvasni aszfalton térdepeltetett óvodásokról, politikai ünnepségre kivezényelt gyerekekről, akiket a politikus ott díszletnek használt. Legutóbb pont Rákay Philip legújabb filmjének a megnézése volt kötelezően ajánlott számos iskolás gyermek számára.

Önök ezen a gyakorlaton továbbra sem változtattak, sőt törvényt is módosítottak kifejezetten azért, hogy a gyermekek kampánycélú felhasználását folytathassák, amit a képviselőik most is megpróbálnak kihasználni. Választókerületemben, a XVI. kerületben a múlt hét folyamán Szatmáry László önkormányzati képviselő és Kovács Péter polgármester is részese lett ennek a megszokott fideszes tradíciónak. Szatmáry Lászlóék ráadásul az óvoda mellé még egy pultot is kitettek, amin az őket népszerűsítő kép látható. Ezt a fajta kampányolást a köznyelv egyszerűen politikai pedofíliának nevezi.

Ezért kérdezek akkor önöktől tisztelettel három dolgot. Egy: mikor szoknak le a gyermekek politikai célú kihasználásáról? Kettő: önök szerint milyen komolyan vehetők a gyermekvédelmi beszédeik akkor, amikor a gyakorlatban látványosan nem törődnek a gyerekekkel? És végül: elhatárolódike azon politikusoktól, akik gyerekeket felhasználva kampányolnak? Köszönöm szépen. (Taps a Momentum és a Párbeszéd padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage