DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy társadalom fejlettségi szintjének egyik legfontosabb mutatója az értelmiség anyagi és erkölcsi megbecsültségének mértéke és színvonala. Azt gondolom, abban egyetértünk, hogy a pedagógusok mellett az egyetemi oktatók és dolgozók világa az, ami talán a leginkább mutatja azt, hogy egy politikai erő, jelen esetben a jelenlegi fideszes kormány mennyire becsüli meg az értelmiséget.

Azt gondolom, hogy a fideszes alapítványi formába átforgatott egyetemi világban is csak az egyetemi hierarchia legmagasabb szintjén vannak közép-európai viszonylatban elfogadható bérek, a tanársegédek és adjunktusok még ezekben a fideszes alapítványi fenntartású egyetemeken sem annyit keresnek, amit szerintünk akár csak közép-európai összehasonlításban megérdemelnének.

Ráadásul az ELTE, a Műszaki Egyetem vagy a Zeneakadémia esetében, amely egyetemek állami fenntartásban maradtak, még siralmasabb a helyzet. Talán a tisztelt fideszes képviselőtársaim is látták azt az egyetemi oktatótársamat, aki nettó 213 ezer forintot keres doktorként. Tehát, ha önök azt gondolják, hogy ez elég, akkor azt gondolom, hogy ez az önök tudás- és értelmiségellenes politikájának a bizonyítéka.

Azt gondolom, hogy ráadásul Gulyás miniszter úr a legutóbbi Kormányinfón valami háborúval magyarázta, hogy erre miért nem jut pénz. (Gulyás Gergely: Van egy háború…) Szóval, miniszter úrnak itt is jelezném, hogy ez egy álságos és cinikus érvelés, amit visszautasítok a Jobbik-Konzervatívok nevében. Hát, ne mondja már azt, miniszter úr, hogy a jelenlegi fideszes kormány a költségvetésből ne tudna, mondjuk, a Vodafone megvásárlása vagy a repülőtér megvásárlása helyett azonnali 50 százalékos béremelést adni az egyetemi oktatóknak, amelyet egyébként jómagam a Jobbik-Konzervatívok frakciója részéről évek óta mindig benyújtok!

Kérdezem tehát miniszterhelyettes urat, mikor látnak végre hozzá az átfogó béremeléshez az egyetemi világban is. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage