ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is természetesen egyetértünk önnel abban, hogy minden egyetemi oktatónak megbecsülés és köszönet jár azért a munkáért, amit elvégeznek.

De amit ön most mondott: ön azt mondta, hogy miniszter úr „valami háborúra” hivatkozva mondta azt, hogy nincs pénz az egyetemi oktatók béremelésére. Képviselő Úr! A szomszédunkban háború dúl, az orosz-ukrán háború több mint két éve. Tízezrek, százezrek halnak meg naponta. Gyerekek maradnak árván, édesanyák lesznek özvegyek. És ön azt mondja erre, hogy „valami háború”? E miatt a háború miatt és az önök meg a hazai baloldal meg a brüsszeli baloldal szankciós politikája miatt Magyarország is és Európa is válságban van olyan tekintetben, hogy megviseli azokat az időket és a költségvetésünket ez a válság. Ennek ellenére, a háború ellenére megvédjük a családtámogatásokat, és minden lehetőségünket, ami megvan, megpróbáljuk béremelésre fordítani.

Ahogy ön is említette, az év elején emeltük a pedagógusbéreket. Az elmúlt esztendőkben  nem fér bele az időmbe felsorolni  béremelések voltak a magyar felsőoktatásban is. Versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatásban is. És igen, amikor lehetőségünk lesz rá, és a háborús időszaknak vége lesz, akkor a felsőoktatásban is megkezdődhetnek a béremelések.

Mi a háború kezdete óta a béke pártján állunk. Azt mondjuk, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség. Azt gondolom, ez a kulcsa annak, hogy többek között béremelések történjenek. Azt kérem önöktől, önök se a háborút támogassák, hanem a béke pártján álljanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage