DR. IBOLYA TIBOR BÉLA, a legfőbb ügyész helyettese: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is hadd köszönjem meg, hogy nem egy 50 évvel ezelőtti ügyet hozott föl, hanem csak egy 25 évvel ezelőttit, bár a jogi helyzet egyébként az 50 évvel ezelőtti ügyben is pontosan ugyanaz, mint a 25 évvel ezelőttiben.

Azt kell mondjam, hogy ön óriási tévedésben van, képviselő úr, ugyanis a vonatkozó, az ön által idézett ügyészségi dokumentum nem azt tartalmazza, amit ön itt állított, hanem azt tartalmazza, hogy egy RSZVSZ-nél, tehát a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál lévő aktából kért ki a miniszterelnök vagy a kabinetje, vagy az ő irodája egy bizonyos iratot, és egyébként „az átvétel igazolásának okirata az RSZVSZ-iratba fűzve található”. Tehát itt is megvan a nyoma annak, hogy ez a bizonyos irat kikerült. Egyébként ez az irat később a legjobb tudomásom szerint meglett.

De nem ez a lényeg ebben a történetben, tisztelt képviselő úr, hanem az, hogy ez a feljegyzés 1999. november 26-án kelt. Ekkor a büntetőeljárási törvény szerint  amely egyébként az 1973. évi I. törvény, tehát még bőven egy Kádár-korszakban íródott törvény  az a tevékenység, ami az RSZVSZ akkori tevékenysége, nem tartozott hozzá a büntetőeljáráshoz, hanem az a rendőrségi törvény alapján végzett tevékenység volt. Megvan ennek a mostani megfelelője is, úgy hívják, hogy előkészítő eljárás. Az előkészítő eljárás a jelenlegi szabályok alapján már ügyészségi ellenőrzés alatt folyik. 1999-ben ez a fajta tevékenység semmilyen módon nem kapcsolódott az ügyészséghez és az ügyészségi nyomozáshoz, de egyébként dokumentáltan lett kikérve ez az irat.

Ami a kérdésében állítottakkal kapcsolatban még mindenféleképpen említésre méltó, az az, hogy jelen pillanatban egy folyamatban lévő eljárásról beszélünk, az ön által feltett kérdésben nyomozás folyik, és úgy gondolom, hogy e nyomozás végén megnyugtató választ fogunk tudni adni nemcsak önnek, hanem az egész ország közvéleményének. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage