DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselő úr, kellő tisztelettel, ön téved. A legutóbbi negyedévben már nőtt a GDP, az infláció jelenleg a jegybanki toleranciasávon belül van, és az értéke jelenleg a régió egyik legalacsonyabbja. Az IMF-előrejelzés szerint idén Magyarországon lesz a legmagasabb a növekedés a V4-országok között. Az OECD is arra számít, hogy az uniós átlag felett teljesítünk a következő években. Az Európai Bizottság jelentése szerint a magyar gazdaság fokozatosan lendületet vesz idén, 2025-ben pedig az egyik legmagasabb lesz a növekedésünk az Európai Unióban.

Csak emlékeztetni szeretném képviselőtársaimat és önt, hogy a baloldali kormányzásnak köszönhetően már a 2008-as világválság előtt leállt a magyar gazdaság, 2007-ben mindössze 0,2 százalékkal bővült a hazai össztermék, 2009-ben végül 6,7 százalékkal esett vissza a GDP, sokkal nagyobb mértékben, mint az uniós átlag.

Ami az államadósságot illeti, 2002-ben még jócskán a maastrichti 60 százalékos kritérium alatt volt a magyar államadósság, míg a Gyurcsány-kormányok tevékenységének köszönhetően emelkedett fel 80 százalékra. Mindezek a számok azt tanúsítják, hogy a baloldali kormányok hagyták magukra a családokat és a gazdasági egységeket egyaránt.

A háború, a szankciók és az energiaválság ellenére megvédtük a munkahelyeket, növekedtek a keresetek, megvédtük a rezsit is. A rezsiterhek átvállalásával minden háztartást átlagosan havi 181 ezer forinttal segítünk. A februári adatok szerint élénkült a kiskereskedelem, az élelmiszer-fogyasztás, a turizmusban 15 százalékos a növekedés elsősorban a belföldi utazások terén.

Az állami programoknak és a kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően a hitelezés is helyreállt. A családokat a CSOK Plusz, a falusi CSOK, a babaváró kölcsön és a most induló otthonfelújítási program is segíti, a vállalkozásokat pedig a Széchenyi-kártya, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram. Mindezek azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság és a növekedés alapjai stabilak. Köszönöm, elnök úr, a türelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage