DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Kicsit furcsállom a kérdését, hiszen pontosan az önök szövetségesei voltak azok, akik 2002-2010 között programszerűen hajtották végre a magyar állam, a magyar emberek és a magyar önkormányzatok eladósítását. Az önkormányzatoktól 1400 milliárd forintot vettek el, miközben a feladataik számát folyamatosan növelték. Mi 2011-ben az önkormányzatok adósságát kifizettük, ennek keretében négy lépésben 2078 önkormányzat 1387 milliárd forintos hitelintézeti adósságát vállalta át az állam. Annak az 1176 önkormányzatnak pedig, amely hitelfelvétel nélkül gazdálkodott, 50 milliárd forintos fejlesztési keretet biztosítottunk.

Az önkormányzati reformnak köszönhetően az önkormányzatok feladatterheit közel 40 százalékkal csökkentettük, valamint az Országgyűlés megalkotta a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt, amellyel gátat szabtunk a korábban tapasztalt eladósodottságnak. Az eladósodást gátolja az is, hogy a stabilitási törvény alapján főszabályként csak fejlesztésekhez kapcsolódó adósságokat keletkeztető ügyletekhez járulhat hozzá a kormány.

A 2023-as önkormányzati adósságállomány az előzetes adatok alapján 264,6 milliárd forint, amelynek a döntő része a Karácsony Gergely vezette és Gyurcsány Ferenc emberei által számlagyárak garmadájával szétlopott Fővárosi Önkormányzat adóssága. (Balassa Péter közbeszól.) Ebből is látszik, képviselő úr, ha valahol egy önkormányzatnál adósság keletkezik, az nem a kormány hibájából, hanem rossz önkormányzati vezetés rossz vagy bűnös gazdálkodása eredményeképpen áll elő. (Balassa Péter: A Fidesz idején volt a kötvénykibocsátás.) Köszönöm képviselő úr megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage