KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Számos alkalommal kértük önöktől, hogy hozzák nyilvánosságra a nemzeti akkumulátor-iparági stratégia kialakítását megalapozó stratégiai környezeti vizsgálatot. Több szakmai szervezet  köztük a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata és a WWF Magyarország  egyértelmű álláspontja, hogy hazánkban törvény, az Európai Unióban pedig irányelv írja elő, hogy az ilyen típusú tervek országos hatásainak vizsgálatát el kell végezni, ennek társadalmi egyeztetését le kell folytatni.

De egy felelős kormány nem is elsősorban a törvényi kötelezettségek miatt fektet nagy hangsúlyt az előzetes környezeti vizsgálatokra, hanem az állampolgárai iránt érzett felelősségtudatból, mert feladatának érzi, hogy megvédje vízbázisainkat, termőföldjeinket és az emberek egészséges környezethez való jogát a nagyvállalatok profitmaximalizáló érdekeivel szemben.

Kérem államtitkár asszonyt, hogy erősítse meg azon sejtéseinket, hogy önök nem térképezték fel előzetesen az akkumulátor-iparág várható környezeti hatásait, Szijjártó Péter annyira vonta be az önök minisztériumát a folyamatba, hogy kiadta az ukázt, teremtsék elő a szükséges energiát a gigagyáraknak bármi áron. Így volt-e? Ha kell, növeljék a fosszilis energia kitermelését Békés megyében, vagy égessék az erdőket biomasszaüzemekben, de mindenképp hallgassanak a várható negatív környezeti hatásokról.

Szeretném kérni azt is, hogy az elektrifikáció szükségességéről szóló szokásos sablonoktól most tekintsünk el. Önöknek a környezetvédelemért felelős minisztériumban az lenne a feladatuk, hogy a környezetvédelmi szempontokat érvényesítsék a kormány iparfejlesztési stratégiájában. Ezért arra kérem, válaszoljon a kérdésünkre: elkészítike végre az akkumulátor-iparági stratégiához hiányzó stratégiai környezeti vizsgálatot, és tesze végre kísérletet a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére az iparfejlesztés során az önök minisztériuma? Köszönöm szépen. (Szabó Rebeka tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage