DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 2019-ben történt az, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezényletével leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról annak kutatóhálózatát. A Jobbik-Konzervatívok nevében akkor is tiltakoztunk ez ellen, hiszen mi tudjuk, hogy a középkor óta az Akadémia és az egyetemek autonómiája egy igazi konzervatív európai érték.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma véleménye szerint is ezekben az azóta eltelt években is számos negatív változás zajlott le a kutatóhálózaton belül. Jómagam az MTA köztestületi tagjaként, illetve az Európa Tanács jelentéstevőjeként az akadémiai szabadság és egyetemi autonómia témakörében több ízben egyeztettem az MTA jelenlegi, illetve korábbi elnökével is erről a kérdésről.

(17.50)

Az a véleményem, hogy igazunk lett: lassan öt év után kijelenthetjük, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testülete nem végzi sem a feladatait, sem pedig a testület összetétele nem biztosítja a tudományos közösségek autonómiáját; ráadásul az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy itt egy mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet hozott létre az Országgyűlés azzal, hogy amikor leválasztották a kutatási hálózatot az MTA-ról, akkor a jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jogot nem biztosították megfelelően; ráadásul az innovációról, kutatásról, fejlesztésről szóló 2014. évi törvényből fakadó követelmény az is, hogy az MTA-t érintő intézkedések összhangban legyenek a tudományos szabadsággal.

Kérdezem tehát államtitkár urat, milyen konkrét lépéseket tervez a jelenlegi fideszes kormány az MTA-kutatóhálózat autonómiájának helyreállítása érdekében. Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage