ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A jelenlévők és a bennünket hallgatók tájékoztatására csak elmondom, hogy ez tavaly májusi kérdése, amit föltett, és természetesen nem először vitatjuk meg ezeket a kérdéseket itt, a Házban. Én nem tudok mást tenni, mint hogy most is megerősítsem a korábbi álláspontunkat.

Ön is pontosan tudja, hogy Magyarországon az akadémiai szabadságot az Alaptörvény biztosítja. Tegyük világossá azt is, hogy az Alkotmánybíróság ön által említett döntése nem a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának visszaállítására vonatkozik; az Alkotmánybíróság döntése értelmében a kutatóhálózat átszervezése összhangban áll az Alaptörvénnyel; a testület a tudományos szabadság legitimációja kapcsán megállapította, hogy nem áll fenn alaptörvény-ellenesség.

Szeretném emlékeztetni önt és a tisztelt Házat is arra, hogy a korábbi időszakban a kutatás, a fejlesztés és az innováció területe nem volt sikertörténetnek tekinthető, mivel 2010-ig nem hozott versenyképességi fordulatot a magyar gazdaságban, a kutatóhelyek mára viszont új, átlátható, teljesítményorientált finanszírozási struktúrában működnek. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 2019-es létrehozása óta jelentősen, 17 milliárd forintról 39 milliárd forintra, azaz 22 milliárd forinttal növeltük meg a kutatóintézet-hálózat költségvetési támogatását. Hozzáteszem zárójelben, hogy ez az emelés lehetővé tette az átlagosan 30 százalékos kutatóibér-emelést is.

Hazánknak eredményeket hozó, versenyorientált kutatási hálózatra van szükség, és mindent megteszünk azért, hogy ez létre is jöjjön, és sikeresen működjön a magyar kutatási hálózat. Köszönöm szépen a kérdését, és köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage