DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat fő célja az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai jogba történő átültetése. Ennek érdekében a törvényjavaslat módosítja a munka törvénykönyvét, valamint egyes munkaügyi tárgyú és más, az irányelv rendelkezéseivel érintett törvényeket.

A törvényjavaslatnak a Vállalkozásfejlesztési Bizottságban lefolytatott részletes vitája során a bizottság a Paksi Atomerőmű bővítése, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítésére irányuló beruházások megvalósításához kapcsolódó módosítási javaslatokat nyújtott be.

(18.00)

A módosítások a két, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás végrehajtása során felmerülő speciális munkaerőigény mielőbbi biztosíthatósága érdekében váltak szükségessé. A javaslat átlátható módon egyértelműsíti, hogy e kiemelt jelentőségű beruházásokban milyen feltételekkel lehet vendégmunkásokat alkalmazni.

A harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4-országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb, azaz a vendégmunkások nem veszik, nem is vehetik el a magyarok munkahelyét. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6 százalék, miközben ugyanez Szlovákiában 3,8, Lengyelországban 6,4, Csehországban pedig 17 százalék. A törvényjavaslathoz a Törvényalkotási Bizottság az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozásában nyújtott be módosító javaslatot.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslat elfogadása és hatálybalépése után hazánk egy jelentős lépéssel közelebb kerül a megfelelő minimálbérekről szóló európai uniós irányelvhez kapcsoló jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítéséhez.

A munkavállalók érdekeinek védelmében bővül az üzemi tanácsok véleményezési jogköre, és a bevezetni tervezett, jogtechnikai jellegű módosítások által több területen könnyebbé válik a jogalkalmazás. A kiemelt beruházásokat érintően átláthatóvá és egyértelművé válik a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályozása, ami egyértelműen a magyar gazdaság érdekeit szolgálja.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket; elnök úrnak köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage