NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Az Építési és Közlekedési Minisztérium a 2023 második félévében elfogadott átfogó törvénymódosítást követően a közlekedési ágazatban azóta felmerült szabályozási igények, jogalkalmazói tapasztalatok, valamint a jogharmonizációs kötelezettségek teljesítésével összefüggésben elkészítette az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat hét közlekedési tárgyú törvény mellett négy, a területhez kapcsolódó törvény módosítására tesz javaslatot. A javaslat tartalmazza a tarifa- és kedvezményrendszer átfogó korszerűsítése érdekében szükséges törvényi szintű módosításokat. Emellett tartalmazza a közlekedési hatósági eljárási egyszerűsítéseket, adminisztratív könnyítéseket, például a vezetői engedélyek ellenőrzése, illetve a mozdonyvezetőkre vonatkozó feltételek területén.

A javaslat szabályozza az adatkezelési, adattovábbítási kérdéseket is, többek között a tarifareformmal és az utasszámlálási feladatokkal összefüggésben. Továbbá jogharmonizációs módosítások kerülnek bevezetésre a vasúti, közúti és a fenntartható légi közlekedés területén, illetve az útdíj kapcsán.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2024. március 1-jén bevezetett tarifareform részeként a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosítása megteremti a törvényi szintű szabályozását a magyarigazolvánnyal rendelkezők kedvezményeinek. A 14-65. életév közöttiek esetében a korábbi 4 helyett évente 12 utazás esetén biztosított a díjmentesség.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása 2024. október 1-jétől a közszolgálati alkalmazottak utazási kedvezménye tekintetében bevezetendő elektronikus regisztrációhoz szükséges adatkezelési rendelkezéseket tartalmazza. A módosítással lehetségessé válik a Budapest-agglomerációs megállapodással összefüggésben a közlekedési szolgáltatók és a közlekedésszervezők dolgozói díjtermékeinek kölcsönös elfogadása. A kedvezmény- és tarifarendszer március 1-jei megújításával megnyílt a lehetősége annak, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni közlekedéssel szemben.

A személyszállítási közszolgáltatások versenyképességéhez szükséges ugyanakkor a közszolgáltatások teljesítésének ellenőrzése. Javasolt, hogy ezen előírások betartását egységes elvek mentén ellenőrizze az ország teljes területén egy, a helyközi személyszállítási közszolgáltatásoktól független szervezet. Ezzel a módosítással meg tud valósulni 2024. július 1-jétől a helyközi személyszállítási közszolgáltatások vonatkozásában a szolgáltatók független, objektív mennyiségi és minőségi ellenőrzése.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása a személyszállítási közszolgáltatások szolgáltatási színvonalának fejlesztésével összefüggésben az előbbieken túl megteremti a lehetőségét a pontosabb utasszámlálási módszerek bevezetésének. A javaslat emellett jogharmonizációs célú módosításokat is tartalmaz.

Tisztelt Képviselők! A kormány a munkaerőpiac által elvárt kompetenciák fejlesztése érdekében a középiskolai tanulók számára a gépjárművezetői jogosítvány térítésmentes megszerzését kívánja lehetővé tenni. Adminisztratív egyszerűsítésként bevezetésre került, hogy a magyar hatóságok által kiállított vezetői engedélyeket a járművezetők már nem kötelesek maguknál tartani, emiatt az ellenőrzés támogatása érdekében szükséges a vezetői engedélyek és a gépjárművezetői képesítési igazolványok informatikai rendszerből történő lekérdezhetőségének a megteremtése. Erre teszünk javaslatot.

A törvény módosításával és egyszerűsítésével pontosításra és egyszerűsítésre kerülnek az utánképzésfoglalkozás-vezetőkkel kapcsolatos szabályok is.

Figyelemmel a gazdasági helyzet változására, indokolt a kiszabható bírság maximumának a módosítása. Az elmúlt évek technológiai fejlődését is figyelembe véve szükségessé vált a közúti beruházások, útépítési munkálatok alapvető szabályainak, a tervezési és minőségügyi folyamatokon keresztül pedig az útépítési munka folyamatának, az építésben részt vevő szereplők kötelezettségeinek, feladatainak miniszteri rendeleti szintű szabályozása. A javaslatnak szintén fontos eleme az unión belüli bárminemű útdíj fizetésének elmulasztásával kapcsolatos gépjármű-nyilvántartási adatok határokon átnyúló cseréjének elősegítése, összhangban a vonatkozó uniós irányelvekkel, az úgynevezett EETS-irányelvvel.

A fenntartható légi közlekedési biztosítás érdekében a légi közlekedésről szóló törvény módosítása a vonatkozó uniós rendelet végrehajtása érdekében tartalmazza a rendelet megsértése esetén alkalmazandó szankciókat és ezek végrehajtása jogi és közigazgatási környezetének megteremtését.

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény módosításával törvényi szinten kerül rögzítésre költségmentesség a jármű eltulajdonítása miatt, hivatalból átmeneti időszakra forgalomból kivont járművek forgalomba helyezése iránt indult eljárásban.

A vasúti közlekedésről szóló törvény módosítása az egységes európai vasúti térség létrehozásáról szóló uniós irányelv és annak részbeni módosítását tartalmazó irányelv átültetésének pontosítását tartalmazza. Továbbá jogharmonizációs pontosításokra kerül sor itt is a mozdonyvezetők foglalkoztatására vonatkozó szabályozás tekintetében, amely elősegíti a rugalmasabb foglalkoztatást. A vasúti műszaki szabályozás vonatkozásában a módosítás megteremti annak a lehetőségét, hogy a gyorsan változó műszaki megoldások a jogszabályoknál könnyebben módosítható, úgynevezett műszaki előírásokban kerüljenek szabályozásra.

A légi és vasúti, illetve a vízi közlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény módosítása rögzíti a vonatkozó irányelvben a súlyos vasúti baleset kárértékre vonatkozó 2 millió euró értékét, mivel a jelenlegi 500 millió forintos érték a gazdasági helyzet változása miatt már nincs összhangban az uniós szabályozással.

A módosítások tehát hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánkban egy jól működő közlekedési szektor szolgálhassa a lakosság, a gazdasági szereplők mobilitási igényeivel összefüggő feladatok teljesítését, valamint a gazdaságpolitikai célok megvalósulását.

(18.20)

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm, hogy a T/7960. számú törvényjavaslatot megvitatták, és kérem, hogy a törvényjavaslatban megfogalmazott szabályozási szándékot támogassák. Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage