RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy most itt délután 17 törvényjavaslatnak a második olvasatos vitájáról tárgyal az Országgyűlés, és egyetlenegy baloldali és ellenzéki képviselő sincs a teremben. Azok a képviselők, akik Brüsszelig és Amerikáig futnak, hogy az ő jogaik mennyire korlátozottak, nincsenek itt 17 törvényjavaslat megvitatásakor. Akik a sajtóban, a nyilvánosságban mindig arra panaszkodnak, hogy milyen kevés időkeret van nekik a parlamentben, milyen kevés időkeret van nekik a bizottsági meghallgatásokon, vitákon, amikor itt kötelezettségük lenne az őket megválasztó embereket képviselni és hozzászólni, akár bizottsági kisebbségi álláspontot ismertetni, akár a saját egyéni véleményüket elmondani, 17 törvényjavaslat vitájában üres padsorokkal nézünk szembe, és így vitatjuk meg ezeket a javaslatokat. Jól mutatja a magyar baloldal kétszínűségét és álszentségét, hogy kifelé panaszkodik, de amikor itt valójában munkát kellene végezniük, akkor nincsenek itt a parlamentben.

De térjünk rá a belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosítására! Volt egy pont ebben, amely talán a legszélesebb körű vitát váltotta ki, mégpedig a mindennapos testneveléssel kapcsolatos módosítási javaslatban. Mi a célunk a mindennapos testneveléssel? Ebben a korszakban a gyerekek már úgy nőnek föl, hogy különböző kütyüket megismernek, nyomogatnak táblagépeket, okostelefonokat, ami nyilván még mozgásszegényebbé teszi az életet ahhoz képest is, mint ami a tévénézős korszakban volt, és ilyenkor különösen fontos, hogy mindenki belekóstoljon az iskolai években is a sportolásba, és legyen egy olyan sport, amire rászokik, ami az életének a részévé válik. Azt szolgálja a mindennapos testnevelés, hogy fiatal korban, amikor a szervezet amúgy is fejlődik, mindenki nyúlik, megváltozik a vázrendszer, az izomzat, akkor minél egészségesebbek legyenek a diákok, és egy egész életre szóló sportot is az életük részévé tegyenek.

Ugyanakkor azt láttuk, hogy nem kis nagyságrendben, nem százas, nem ezres, hanem tízezres nagyságrendben megjelentek bizonyos felmentések a mindennapos testnevelés alól, amelyeket elvileg sportegyesületek adtak ki azért, mert az illető versenysportoló abban az egyesületben. S azt láttuk, hogy azok, akiknek szükségük lenne a mindennapos testnevelésre, hogy az egészségüket, a jó kondíciójukat megőrizzék, egy-egy ilyen igazolással nem vettek részt a testnevelésórán. Ez a korábbi jogszabályok szerint igazából jogszerű kibújás volt a testnevelésórák alól, ugyanakkor mindenkinek az az érdeke  aki versenyszerűen sportol, annak is , hogy a heti ötszöri testmozgás az iskolai órarendben meglegyen. Ez a módosítás arra tesz javaslatot  és bízom benne, hogy ezt fogja támogatni az Országgyűlés , hogy aki abban az időpontban végez versenyszerű sporttevékenységet, amikor a testnevelésóra van, az mehet a versenysport-foglalkozásra, de egyébként az iskolai testnevelésórákon részt kell vennie. Így a testnevelésórán részt vesz, délután pedig elmegy az edzésre, és ott még inkább tudja magát jó kondícióba hozni. Azt hiszem, egy felnövekvő generáció szempontjából fontos, hogy mindenki kellő időt mozogjon. Rendkívül ijesztő számokat látunk világtendenciaként arra, hogy az okoseszközök mennyire fotelben és mozgás nélkül tartják a fiatalokat, de az idősebbeket is, mindnyájunkat.

A törvényjavaslat másik része, ami érinti az iskolásokat, az iskolai igazolások kérdése. A szülőknek mindennapos gyakorlat, hogy lefotózzuk az orvosi igazolást, és föltöltjük a KRÉTA-ba. Ez most sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik, maga az orvos tudja az EESZT-n keresztül a KRÉTA-ba átküldeni az iskolai igazolást. Így egyértelműbbé és egyszerűbbé válik minden orvosnak, minden szülőnek, minden tanárnak az esete, hiszen így egyből odajutnak az orvosi igazolások.

Szintén fontos egészségügyi módosítás az új digitális időpontfoglalási rendszernek, járóbeteg-irányítási időpontfoglalási rendszernek a törvényi átvezetése egy-két pontban. Itt nyilván szükség lesz egy úgynevezett call centernek a bevezetésére, hogy azok, akik nem mobiltelefon-applikáción keresztül, az Egészségablak-alkalmazáson keresztül foglalnak időpontot július 1-jétől a járóbeteg-ellátásban, azoknak egy országos és a helyi rendelőnek is a vármegyei call centere, telefonközpontja rendelkezésre áll. Ehhez szükségesek bizonyos adatok, amiket kezelnek. Ennek teremtjük meg a jogszabályi alapjait. Azt hiszem, régóta várjuk azt, hogy ugyanúgy lehessen időpontot foglalni a rendelőkbe is, mint manapság már sok minden más helyre. Ez július 1-jétől fokozatos bevezetés mellett megjelenik.

(18.30)

Már most is előrehaladott ennek a bevezetési folyamata 90 járóbeteg-intézményben, és bízunk benne, hogy ezt most már minden beteg igénybe veheti. Az a tapasztalatunk itt az elmúlt hónapokban, hogy nagyon sokan vannak, körülbelül 30 százaléknyian, akik nem jelennek meg a lefoglalt időpontban. Most is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a lemondásra, az időpont törlésére most is mindenkinek lehetősége van mobiltelefonon keresztül, ha az Egészségablakba belép, ott a saját időpontjai menüpontban most is mindenki, hogyha a szerkesztés, jobb felső három pöttyre kattint, lemondhatja azt az időpontot, amelyre nem megy el, és így arra az időpontra másvalakit be tud hívni a rendelő. Július 1-jétől úgy fog változni ez a helyzet, hogy már nemcsak a rendelő tud valakit behívni, hanem már maga a beteg is tud erre a felszabaduló időpontra időpontot foglalni. Fontos, hogy senki se foglaljon olyan időpontot, amelyet igazából nem vesz igénybe.

Ennek a teljesen korszerű, és reméljük, hogy a várólistákat nagymértékben csökkentő digitális időpontfoglalási rendszernek a bevezetéséhez szükséges ez a törvénymódosítás. Bízunk benne, hogy ez a magánrendelők fekete napja is lesz július 1-jétől, hiszen a betegek egy jó része pontosan a hosszú várakozási idő miatt megy inkább magánrendelésre, pedig az állami ellátásban ott vannak a kapacitások. Bízunk benne, hogy ezzel akkor vissza tudnak térni az állami ellátásba azok a betegek, akik a gyorsaság miatt mennek a magánellátásba.

Fontos, hogy az egészségügyi intézmények ellenőrzését is megerősíti ez a javaslat. Olyan EESZT-adatok kerülhetnek így biztosításra az ellenőrzést végzők számára, amelyek a finanszírozásnak a hatékony felhasználásáról, a betegellátás színvonalának a javításáról és az ellátások indikációjáról tudnak szólni. Ez is fontos módosítás.

És természetesen fontos részek foglalkoznak rendvédelmi kérdésekkel is, elsősorban a bűnüldöző hatóságok közötti hatékonyabb és eredményesebb információcsere érdekében, azért, hogy a különböző európai uniós államok bűnüldöző hatóságai között az információcsere élénkebb legyen. Ma már láthatjuk, hogy nagyon sok bűncselekmény, már nemcsak az embercsempészet mint az egyik legjövedelmezőbb bűnözési kategória az elmúlt időkben sajnos, hanem emellett már a kábítószer-kereskedelem, az online internetes csalások is nemzetközi együttműködésben zajlanak, a magyar internetes csalásos, telefonos csalásos bűncselekmények egy jó részének a hívását is Ukrajna területéről indítják, más országokból indítják ezeket a hívásokat, vagy küldik az sms-eket.

Éppen ezért fontos, hogy minél szélesebb körű együttműködés legyen a nemzetközi bűnüldözésben. Ennek a javaslatnak a megszavazása ezt is elő fogja segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage