HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 25-én tartott ülésén megtárgyalta az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi egészségügyi rendszabályai módosításának kihirdetéséről szóló T/7951. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 30 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a koronavírus-világjárvány tapasztalatainak figyelembevételén alapuló, az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt létrejött nemzetközi szerződés, név szerint a nemzetközi egészségügyi rendszabályok módosításáról szól, amely módosítások egy erősebb, hatékonyabb pandémia elleni védekezésre akarják felkészíteni a nemzetközi közösséget.

A rendszabályokra vonatkozó tartalmi, az állampolgárok egészségének védelmét szolgáló módosítások elfogadása esetén a részes államokban történő hatályba léptetés, az esetleges elutasítás vagy fenntartások megfogalmazásának határideje lerövidül. A rövidebb határidők mind a kormány, mind pedig a parlament részéről gyorsabb reagálást tesznek szükségessé, egyúttal a WHO is gyorsabban tud reagálni az esetleges újabb esetekre. Kiemelendő, hogy a nemzeti kormányok nem adják át az intézkedések meghozatalának jogát, amire a nemzetközi szervezet jellege miatt nincs is lehetőség.

Tisztelt Országgyűlés! A világjárványok előrejelzésénél, megelőzésénél, minél jobb kezelésénél, az emberek életének védelménél nem lehet semmi fontosabb. Emellett az is fontos, hogy megfelelő és hatékony jogi keretek álljanak rendelkezésre egy ilyen ügyben. Tekintettel arra, hogy a módosítások a rendszabályok rendelkezéseinek közegészségügyi, járványügyi helyzetben történő hatékonyabb végrehajtását, a rugalmasabb alkalmazkodást szolgálják, ami vitathatatlanul minden magyar állampolgár érdeke, ezért a benyújtott javaslat mindenképp támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage