POGÁCSÁS TIBOR, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/8000. számú törvényjavaslatot a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 25-én tárgyalta meg, és az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadta el.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslat 23 törvényt módosít, mely agrár-, mezőgazdasági témával foglalkozik. A Törvényalkotási Bizottság által benyújtott módosító javaslat jogtechnikai, szövegcserés módosításokat és nyelvhelyességi pontosításokat tartalmaz.

A vadászati törvény módosítására, a vadaskertre vonatkozó új, részletesebb szabályok megalkotásával a zárt téren jogszerűen tartott vad tulajdonjogának általános meghatározásából kikerül a vadaskert mint a zárttéri vadtartás egyik formája.

A vadaskert új koncepciójával összhangban a törvénymódosítás meghatározza a vadaskertben jogszerűen tartott vad tulajdonjogát és főszabályait. Ezzel összhangban meghatározza a nem jogszerű vadtartás eseteit is, a vadaskert új koncepciójának központi eleme a vadászati jog alhaszonbérletbe adása mint általános tilalom alóli kivételként, a vadászterület részét képező vadaskert haszonbérletére vagy alhaszonbérletére kötött szerződés. (Sic!) A törvényjavaslat meghatározza a vadaskert vadászati jogainak haszonbérlői, illetve alhaszonbérlői körét is.

A földforgalmi törvények módosítására azért került sor, mert kiegészíti a föld más célú hasznosítására vonatkozó rendelkezéseit azzal az esettel, amelynél a föld igénybevétele olyan területen történik, amelyet a kormány a Magyar Közlönyben közzétett határozatával beruházási célterületté nyilvánított, továbbá a módosítás egyértelműsíti, hogy a bírósági letét vonatkozásában mely bíróságnál kell letétbe helyezni az összeget.

A termékpiaci törvénnyel kapcsolatban a mezőgazdasági termelő által viselt, a mezőgazdasági termelési és termék-előállítási tevékenységkörbe nem tartozó szerződéses kötelezettségekből eredő kockázatok esetében arányos ellentételezésnek kell fennállnia, erre figyelemmel módosul a rendelkezés.

Végezetül az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény rendezi azt az esetet, amikor a gazdaságátadó a föld tulajdonosaként nem szerepel a földhasználati nyilvántartásban, és egyértelművé teszi azt, hogy ebben az esetben az öt éven belül szerzett földek esetében is átruházhatja a gazdaságot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottak figyelembevételével kérem a parlamentet, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage