HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 25-én tartott ülésén megtárgyalta az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/8001. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 30 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat tíz jogszabályt módosít. A tervezet egyik kiemelt célja, hogy az e-ingatlan-nyilvántartási projekt határidőben elindulhasson, sikeresen működjön és közmegelégedéssel teljes egészében megvalósulhasson. Az e-ingatlan-nyilvántartási, azaz E-ING projekt kapcsán elmondható, hogy már kihirdetésre került az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény, amely az ingatlan-nyilvántartás elektronizálását és az ehhez szükséges jogi környezet megteremtését is magában foglalta.

A mostani törvényjavaslat viszont egy újabb jogi lépés arra, hogy a projekt sikeresen elindulhasson, és az idei év során már elérhetővé váljon az ügyfelek, a lakosság, valamint a vállalkozók számára. A kormány a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a közigazgatási és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program, azaz a KÖFOP keretében korábban döntött az e-ingatlan-nyilvántartás című projekt megvalósításáról, amelynek célja, hogy az ingatlan-nyilvántartást elektronikus adatbázissá fejlessze, és a földügyi eljárásokat teljes mértékben elektronizálja, csökkentve ezáltal az eljárások átfutási idejét, költségszintjét és a kapcsolódó közigazgatási adminisztratív terhek mértékét. Hangsúlyozandó, hogy a KÖFOP a közigazgatás és közszolgáltatások megfelelő működése érdekében és ezzel Magyarország versenyképességének növelése érdekében egy még inkább ügyfélközpontú, szolgáltató jellegű állami szerepvállalás kialakítását, megerősítését tűzte ki célul. Ezt a célt szolgálja tehát az e-ingatlan-nyilvántartási projekt is, melynek eredményeképpen modernizálódnak, megújulnak a jelenlegi ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földforgalmi, termőföldvédelmi eljárások, és minden folyamat elektronikus platformra kerül át.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat abból a szempontból is üdvözlendő, hogy megoldást kíván nyújtani azon nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások számára, amelyek meglévő építmények teljes vagy részleges bontásával tudnak csak megvalósulni.

(19.00)

Roppant praktikus és fontos szempont ez azokban az esetekben, ahol a bontási engedély az építési engedély keretében került kiadásra. Figyelemmel arra, hogy előbbi hatálya rövidebb, mint az utóbbié, ezért a javaslat értelmében a bontási engedély hatálya meghosszabbodik az építési engedélyek megfelelő időtartamára. Így a már folyamatban lévő kiemelt projektek megvalósítása nem lehetetlenül el.

Kiemelendő, hogy bár a benyújtott törvényjavaslat több szabályozási tárgykört érint, ugyanakkor valamennyi módosítás célja a változó technikai, jogi környezethez való alkalmazkodás biztosítása, egy olyan társadalmilag fontos célkitűzés megvalósítása, mint az e-közigazgatás kiszélesítése, amely az egyre hatékonyabb feladat-végrehajtás érdekében alkalmazza az informatika által kínált legkorszerűbb megoldásokat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem lehet tehát kérdés, hogy támogatandó minden olyan javaslat, amely képes igazodni napjaink megváltozott igényeihez, és egy olyan ingatlan-nyilvántartási rendszer kialakítását szolgálja, amely korszerű, alkalmazza a digitalizáció előnyeit, valamint felhasználó-, azaz ügyfélbarát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage